Evolució artística i vigència de la seva obra


La pintura de Jaume Roca evolucionà a salts. En una primera època pintava amb aquarel·la i pintura a l'oli paisatges urbans, marines, interiors, natures mortes, etc., on sembla seguir la tendència realista del seu mestre Josep Aguilera. Posteriorment, en els seus paisatges de l'entorn immediat de la ciutat retorna a la inspiració impressionista.

També en una època determinada va tenir interès pel surrealisme i va realitzar diverses obres que posteriorment ell mateix va destruir. La seva obra dels anys cinquanta es caracteritzarà per la introducció de personatges en els seus paisatges. S'interessa pels mercats de bestiar, i assoleix una transformació cap a l'expressionisme que a voltes tendirà cap a l'abstracció. En viatjar al nord d'Europa cap als anys seixanta, la seva obra s'impregna del romanticisme nòrdic. Finalment, en la darrera època de la seva vida retorna a l'aquarel·la i a la pintura a l'oli. El tema imperant de la seva obra pictòrica és el paisatge i especialment els paisatges urbans.

Artista clau a la Girona de la posguerra va ser un home avançat al seu temps. Cal recordar, per exemple, que els seus dibuixos undergrounds, plens d'humor i de sarcasme no van veure la llum pública fins l'any 1982, quan l'Ajuntament de Girona li retia homenatge amb una exposició al Museu d'Història de la Ciutat.

Músic i pintor, Jaume Roca Delpech ha estat un dels artistes saltencs amb més difusió internacional i més reconegut en la seva època. Diverses publicacions com La Veu de Catalunya, La Revista Musical Catalana, Las Noticias, L'Autonomista, etc., així ho corroboren. L'any 1973 Girona exposava a la sala Fidel Aguilar una mostra retrospectiva de la seva obra en homenatge a l'artista desaparegut i en publicava un catàleg.

Imatge: Jaume Roca a Nidaros Katedralen. Trondheim, Noruega. 1965


© Fotografies, documents i obres Col·lecció Santi Roca D. Costa

Anterior - Index - Següent