Imatges: Wikipèdia

Més informació a: www.girona.cat/museuciutat

Itineraris per la ciutat
Itineraris del cicle Trepitja la història

ELS INDRETS DE REPRESSIÓ

7 de març 2010
Recorregut que ens explica com es va exercir la repressió durant la Guerra Civil, en els dos bàndols

El Museu d’Història de la Ciutat, reprendrà el cicle de recorreguts històrics per Girona, sota el títol de Trepitja la història, amb un itinerari que vam presentar l'any passat, en una sola sessió, amb motiu dels 70 anys de l'acabament de la Guerra Civil i que va tenir molt bona acollida, comptant amb un centenar de persones que van participar-hi.

Ens acostarem als principals escenaris on la ciutadania gironina van patir les conseqüències de la Guerra civil, les presons, i tractarem les rutines diàries dels presoners i presoneres, els escorcolls furtius, les pallisses i els interrogatoris, la tortura física i psíquica.

La Presó Provincial de Girona, situada a l'edifici del Seminari vell, que havia estat habilitat com a presó pels republicans l'any 1936, començada la guerra. L’edifici acollia a persones políticament afins de la dreta, religiosos i falangistes. A partir del febrer de 1939, amb l’entrada dels nacionals a la ciutat, la presó estava saturada de presoners afins o lleials a la república. En pocs mesos, de 500 presoners va passar a tenir-ne 3.000 entre homes i dones. Això feia que les condicions de vida a la presó de Girona, tot i ser millors que els del camp de concentració, continuaven essent infrahumanes atesa l’extrema massificació. I, a banda de les condicions de a vida a les presons parlarem de com s’exercia la justícia en els dos bàndols, amb els consells de guerra, dels judicis sumaríssims i dels afusellaments.

El dia 1 de setembre de 1936 la Generalitat va promulgar un decret per tal d’instaurar l’anomenada Justícia Popular Local, es van crear els Tribunals Populars, entre ells el de Girona que es va constituir els 16 de setembre al saló d’actes del Palau de Justícia. Aquest tribunal va actuar entre els mesos d’octubre i desembre jutjant i condemnant 128 persones (61 militars i 68 civils), sobretot, militars i falangistes pels fets del 19 de juliol, però també va perseguir i condemnar enèrgicament a milicians que s’havien aprofitat de l’ocasió en benefici personal. Es van dictar 27 penes de mort. El procés Sumaríssim del Codi de Justícia Militar de 1890, derogat l’any 1931, pel govern de la II república, va ser reprès per la Junta de Estado Mayor del govern de Franco, el mes de novembre de 1936. En aquest tipus de judici l’acusació sempre predominava sobre la defensa. Els consells de guerra, els judicis sumaríssims i les tortures i els afusellaments també es tractaran en aquesta activitat, a les tàpies del cementiri de Girona, entre el 8 de març de 1939 i el 19 de gener de 1945 van ser afusellades 519 persones.

Dia: diumenge 7 de març, a les 11h del matí. Punt de trobada: Museu d’Història de la Ciutat.

Realització a càrrec de Jaume Prat. Durada aproximada de 2 hores.

Recorregut: Museu d’Història de la Ciutat, Plaça de la Catedral, Pujada de la Catedral- la plaça dels Lledoners- carrer Escola Pia- Pujada de Sant Martí- Escales església Sant Martí Sacosta- Pujada de Sant Domènec- Plaça de l'Oli.

Informació i reserves: 972 222 229- museuciutat@ajgirona.cat – www.girona.cat/museuciutat

Preu: 4 euros (menors de 16 anys gratuït). Aquesta és una activitat integradora podeu disposar d’una servei d’interpretació en llengua de signes (LG) i audiodescripció, concertant-ho amb 7 dies d’antelació.


Back-Index

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés---