Imatges: Patronat Call de Girona

Cicle de conferències al Call de Girona

El judaisme i l'opinió pública a l'Europa de la segona meitat del s. XX

26 de maig 2011
 • Després del Maig del 68: Israel i Catalunya

  Conferència a càrrec de Marta Pessarrodona. En aquesta conferència es farà un breu repàs a la qüestió jueva en la literatura catalana dels segles XIX i XX: de Jacint Verdaguer a Miquel de Palol i Salvador Espriu. Igualment, es planejarà el tema de la Guerra Civil espanyola i les seves conseqüències pel que fa la qüestió jueva: entre d'altres, els plans d'estudi universitaris i la desaparició de la llengua hebrea en els cursos comuns. Finalment, s'exposarà de quina manera al nostre país s'ha passat de ser gairebé sionistes a judeòfobs, abordant així el tema central de la xerrada: el Maig del 68 i algunes de les seves repercussions a Catalunya.

  Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) és poetessa i crítica literària. Ha estat lectora d'espanyol a la Universitat de Nottingham el 1986 i ha coordinat la Comissió Internacional per a la Difusió de la Cultura Catalana, dependent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Té diversos treballs sobre Virginia Woolf i el grup de Bloomsbury, i ha traduït Susan Sontag, Doris Lessing, Erica Jong, Simone de Beauvoir i Marguerite Duras.

  El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi. L'any 2007 va publicar-se una antologia de la seva obra poètica. Actualment (2010) està investigant sobre l'exili republicà a l'Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat del Vallès.

  La conferència tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Nahmànides (c/ Sant Llorenç, s/n) a les 19:30 h.

  Organitza: Institut d'Estudis Nahmànides i Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani.


 • Back-Index

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés---