Consultes


Recomanacions

Las leyes de la frontera

Javier Cercas

Sinopsis

En les seves pàgines, l'autor treu el cap de nou als primers anys de la transició i ens ensenya la cara B del postfranquisme. En aquesta ocasió, Cercas no es fixa en l'alta política sinó en tres delinqüents juvenils i la deriva posterior de les seves vides. Durant l'estiu de 1978, el Zarco, Tere i el Gafitas es dediquen a fer estrebades, robar cotxes, desvalisar cases i atracar bancs, units per una atracció tan estranya com indestructible.
Vint anys més tard, el Gafitas s'ha convertit en l'advocat més notable de la ciutat i rep l'encàrrec de defensar el Zarco, convertit en el delinqüent més famós d'Espanya. Tere, per la seva banda, torna a funcionar com el llaç enigmàtic entre aquests dos homes tan diferents i alhora tan necessitats l'un de l'altre.
Aquest triangle és el punt de partida d'una novel·la tan crua com addictiva , un llibre que aborda la transició a la seva zona marginal i que tira per terra la fantasia de l'ascens social i, de passada, fa engrunes el somni espanyol.
A més en les seves pàgines s'albira una destí que el Zarco, Tere i el Gafitas no poden esquivar, amb una relació malaltissa que els uneix al llarg d'aquesta història poblada de mitges veritats i en la qual es creuen l'admiració i la traïció, la misèria i la virtut, la manipulació i la sinceritat, l'amistat i l'amor.
Las leyes de la frontera pretén així traslladar al lector aquesta addicció que tots sentim alguna vegada per allò diferent, per la vida a l'altra banda, pel precipici mateix. Una novel·la, en fi, que ens transmet molts moments de neguit, però ni un sol segon que ens porti a abandonar-la.


Javier Cercas (Ibahernando, Càceres, 1962) és autor de cinc novel·les: El móbil, El inquilino, El vientre de la ballena, Soldados de Salamina i La velocidad de la luz. La seva obra consta també d'un assaig, La obra literaria de Gonzalo Suárez, tres volums de caràcter miscel·lani: Una buena temporada, Relatos reales i La verdad de Agamenón, i un llibre híbrid i inclasificable, Anatomia de un instante, que va obtenir el Premi Nacional de Narrativa el 2010.

Els seus llibres han estat traduïts a més de trenta idiomes i han obtingut nombrosos premis nacionals i internacionals entre els quals destaquen els següents: Premi Ciutat de Barcelona, Premi Salambó, Premi de la Crítica de Xile, Premi Extremadura, Premi Grinzane Cavour, The Independent Foreign Fiction Prize, Premi Ciutat de Cartagena, Premi Arquebisbe Juan de San Clemente, Prix Jean Moner, Premi Mondello, Premi Nacional de Literatura, Premi Internacional Terenci Moix, Premi Cartelera Turia, Premi Fundació Fernando Lara a la millor acollida crítica (ex-aequo), Premi Qwertyyo The European Athens Prize for Literature. El 2011 li va ser concedit el Premi Internazionale del Salone del Llibre de Torí pel conjunt de la seva obra.

Més imatges-Més informació-Back-Index

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés