El Museu d'Història dels Jueus incorpora un pergamí cabalístic a la seva col·lecció permanent

Amb l'objectiu d'ampliar la col·lecció permanent i oferir nous elements per al coneixement i la difusió de la cultura jueva, que és part de la nostra història, el Patronat del Call de Girona ha adquirit un pergamí amb dibuixos i inscripcions hebraiques i cabalístiques, que conformen un amulet de protecció contra el mal d'ull.

És un objecte interessant i poc comú, que tot i que procedeix de centre Europa i es data a finals del segle XVIII, té una estreta relació amb Girona, ja que el hassidisme, corrent cabalístic que va florir a l'Europa central i est a partir del segle XVII, té els seus orígens en la càbala que va excel·lir a la ciutat als segles XII i XIII.

El pergamí cabalístic

El pergamí és un amulet que fa ús dels poders atribuïts a les combinacions de lletres segons el seu valor numèric, un tema molt propi de la càbala. Al centre, dins de tres cercles concèntrics, s'hi veu una estrella de sis puntes, un dels principals símbols cabalístics, flanquejada a ambdós costats per dues estrelles, dues mans i quatre quadrats, tot farcit amb lletres de l'alefat, que, degudament combinades, componen noms d'àngels protectors, com Rafael. En un dels quadrats s'hi han escrit les quatre consonants que conformen l'impronunciable nom diví, el Tetragrammaton. A la part inferior s'hi repeteix tres vegades la frase "Ha-Eix xaca ha-Eix" (el foc s'enfonsa en el foc). L'amulet servia per a allunyar els mals esperits i invocar la bona sort en moments difícils o perillosos, com ara un part. Amulets molt semblants degueren ser utilitzats pels jueus i les jueves de la Girona medieval.

L'anomenada càbala pràctica utilitzava els amulets i el poder dels noms divins i dels àngels per a aconseguir protecció, i sostenia que cada lletra de l'alefat era un instrument per a transformar la realitat. Profiat Duran, un dels grans pensadors jueus catalans del segle XV deia dels cabalistes: "Els qui tenen el poder en aquesta ciència o saviesa saben com canviar la naturalesa de les coses existents i fer miracles i signes per mitjà dels noms del Creador i dels àngels sants".

Les indicacions i traduccions dels símbols i textos de l'amulet han anat a càrrec de Joan Ferrer.

(Text facilitat pel Museu d'Història dels Jueus)




  • Museu d'Història dels Jueus. Informació i reportatge del Museu i de les activitats que s'hi duen a terme.

  • La col·lecció del Museu d'Història dels Jueus. Reportatge fotogràfic dels elements més destacables de la col·lecció permanent del Museu.


  • El pergamí. 20 x 16 cms. Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Història dels Jueus

    Salomó Vidal. Dibuix a tinta sobre paper. Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Història dels Jueus

    Back-Index