Zoom

(Ampliar la imatge)


Què és el sushi

El sushi és un plat d'origen japonès a base d'arròs assaonat amb vinagre d'arròs, pastat amb forma semblant a una petita mandonguilla i recobert, o envoltant, de peix, marisc, verdures o altres elements. Aquest plat és un dels més reconeguts de la gastronomia japonesa i un dels més populars internacionalment.

Tot i que s'associa el sushi normalment amb el peix cru, els productes frescos tradicionals que recobreixen la bola d'arròs inclouen també preparacions bullides, fregides o marinades. El sushi es prepara típicament en unitats petites, si fa no fa de la mida d'una mossegada, molts cops enrotllades en una tireta d'alga anomenada nori, esteses sobre varetes d'arròs modelades a mà, embotides en una petita bossa de tofu o directament el peix posat damunt la bola d'arròs; tanmateix, al Japó, el nom abasta tots els plats a base d'arròs assaonat amb vinagre, alguns dels quals s'allunyen molt d'aquesta presentació.

Fora del Japó el nom sushi designa només les varietats més habituals, com el makizushi o el nigirizushi; curiosament se sol fer extensiu al sashimi, un plat a base de peix cru però sense arròs. Els japonesos aconsellen prendre'l amb bastonets o coberts de fusta de bambú, o directament amb la mà; emperò s'ha d'evitar l'ús d'estris metàl·lics, ja que modificarien el sabor del menjar.


Zoom

Bol amb sushi pintat per Utagawa Hiroshige (1797-1858). Imatge de Wikipèdia. (Ampliar)

Detalls del plat: els paisatges del sushi (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom

  • Sushi-maki: rotlles de sushi. Recepta i procés d'elaboració, amb reportatge fotogràfic pas a pas, dels rotllets de sushi. Sessió desenvolupada a l'Aula Gastronòmica de Girona.

  • Back-Index


    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés