L'ànec rostit.

L'ànec és una peça d'aviram que sovint es cuina acompanyat de fruites: amb peres, amb taronja, amb prunes i pinyons, amb cireres, o farcit amb els mateixos ingredients o amb d'altres.

De l'ànec rostit es conserven receptes dels segles XVII-XVII, que el preparen de la següent forma: utilitzant com ingredients un ànec mitjancer, porros, tòfones, carn de vedella capolada, ostres, una cullerada de julivert ben tallat, sal, pebre i oli d’oliva, es comença per desosar l'ànec per l'esquena. Es salpebre, es tallen els porros ben petits i s'ofeguen amb oli d'oliva; s'hi afegeix la carn de vedella salpebrada, es retira del foc i es deixa refredar.

S'incorpora a la mescla les ostres, eliminades les closques, el julivert i les trufes. Amb aquest conjunt es farceix la part desosada de l'ànec, subjectant-lo amb fil. Seguidament es disposa l'ànec en una casola amb un tassó d'aigua i es cou a forn moderat. A meitat de la cocció s'hi afegeix una ceba, un porro, dues pastanagues i api, tot això net i tallat en trossos regulars, acabant-ho de coure al forn. S'elimina el greix que sura a la cassola després d’haver rostit l’ànec. S'utilitza el puré obtingut amb la resta d'ingredients com a salsa per a acompanyar el rostit.

Els ingredients.

En el nostre cas, l'ànec es serveix acompanyat d'una guarnició de patates al forn i assotiment de pebrots fregits. Per preparar l'ànec són necessaris, a més, oli d'oliva, alls, llorer, farigola, canyella, sal i pebre. Per acompanyar: patates i pebrots vermells i verds.

La preparació.

Aquesta forma de preparar-lo és una de les més senzilles, a diferència de les variants amb fruites o farciments. Per a fer el plat, es salpebre l'ànec i s'hi posen les herbes a dins com si es farcís. Es rosteix en una cassola amb una mica d'oli fins que quedi ben ros i seguidament es posa al forn. De tant en tant s'arruixa amb el mateix oli perquè agafi més gust. Un cop cuit s'esquarterar l'ànec a quarts i es desossar en part, procurant que no perdi la forma. S'emplata l'ànec amb una guarnició al voltant, i es salsa el conjunt amb el mateix oli de la cocció.


Bibliografia

  • "Suculents rostits, guisats i estofats de carn i aviram". Ignasi Domènech. Cossetània Edicions, 2000. ISBN 84-8989-0587.
  • Els ingredients de la cuina gironina. Reportatge fotogràfic i article sobre els ingredients habituals en els plats propis de la cuina de Girona.


    Back-Index