Campanetes (Ipomoea indica)

La Ipomoea indica, anomenada campanetes o campanetes de jardí, és una planta enfiladissa de fulla perenne abundant a la nostra ciutat, on la podem trobar a la majoria de jardins i parcs, especialment en marges, o associades amb altres plantes, en els que forma penjolls de flors. Els exemplars de les imatges han estat fotografiats a la torre Gironella, al camí que des del Passeig Arqueològic baixa cap a la font del Bisbe, i a la Vall de Sant Daniel. També és una planta freqüent al llarg del Camí de les Creus o del Calvari.

Planta introduïda des del continent americà (de Hawaii i de les zones tropicals d'Amèrica) com planta ornamental, s'ha naturalitzat a molts indrets, i és present a tota Catalunya. Les fulles són lobulades i les flors són grans i de color blau intens, amb els pètals soldats al llarg de tota la flor, formant una unitat entera; aquesta característica identifica perfectament la família de plantes a la que pertany, les convolvulàcees.

La coloració de les flors sol oscil·lar al llarg del dia, passant d'una tonalitat blava intensa al matí, per decantar-se cap a tons lilacis a mesura que avança el dia, tal com es pot apreciar a les fotografies, preses en diverses hores. Generalment té la seva floració de maig a octubre.

Per la seva facilitat reproductora, és una planta que en alguns indrets s'ha convertit en invasora, una veritable plaga, com a Austràlia, malgrat el poètic nom que als països angloparlants li donen: ocean-blue morning-glory, meravella matinera de color blau-oceà.


Back