Carpa (Cyprinus carpio)

Aquest peix d'aigua dolça és present a tots els continents, llevat de l'Antàrtida. En alguns indrets d'Europa, la carpa és molt popular en la pesca i existeixen esquers específics per la seva captura. A la República Txeca, Eslovàquia, Polònia i Croàcia la carpa és un plat tradicional del dia de Nadal. També ho és a la cuina jueva, en la que és preparat en escabetx per la celebració del Pésakh o Pasqua jueva.

A casa nostra constitueixen tot un símbol de la ciutat de Girona. Visibles des de tots els ponts que travessen l'Onyar, son motiu d'atenció per a propis i forasters. Malgrat les pujades i baixades de nivell de l'aigua del riu, sovint amb molt poc cabal, són perfectament apreciables, i hom sovint les llença bocins de pa, que són devorats amb fruició pels peixos. Els exemplars de les imatges han estat fotografiats des dels ponts de Sant Agustí i de les Peixateries Velles, bon observatoris per a contemplar aquests animals.

Carpa (Cyprinus carpio) - Wikipèdia

Recepta de la carpa a la jueva

Per a la preparació d'aquest plat, que sol prendre's en algunes somenitats jueves, calen 1 quilo de carpes, 2 cebes grans, 2 grans d'all, 1 cullerada d'oli, mitja copa de vi blanc sec, 1 curellada de farina, 2 culleradetes de sal, 1/4 de culleradeta de gingebre, uns grams de gelatina sense sabor, i un polsim de julivert.

Tallat el peix en troços de 2 cms aproximadament, se'ls sala per les dues bandes. En una cassola amb oli es daura la ceba i l'all picat. S'hi afegeix 1 litre d'aigua. Es dilueix la farina i s'afegeix a la barreja anterior. S'hi posen els condiments i el vi. Quan tot comença a bullir, s'hi posa el peix i es deixa bulllir amb poc foc durant uns deu minuts. Seguidament, treure els troços de peix amb compte i es posen en una plata fonda.

Bullir la salsa uns altres deu minuts, i mentre picar el julivert i diluir la gelatina. Enretirar la salsa del foc, daurar-la i afegir-hi la gelatina i el julivert. Vessar-la damunt el peix i deixar refredar unes hores. És un plat que se serveix fred.
Bibliografia:

  • "Fiestas y tradiciones judías", Heriberto Haber. Ed. Aurora, 1987. Tel Aviv. ISBN 965-333-000-4.


    Back  • Caps de carpes de bronze, a la plaça de la Constitució