Colom (Columba livia)

El colom és una au totalment adaptada als entorns urbans, fins el punt que arriba a esdevenir una plaga en moltes ciutats. En aquest espais, el colom prolifera aprofitant la manca de depredadors, la presència d'edificacions aptes per a niar-hi (cretlles, golfes, forats, etc.) i l'hàbit dels alimentadors. Quan hi ha una presència excessiva d'exemplars, poden arribar a provocar malalties zoonotiques, i a malmetre elements arquitectònics.

Colom en un dels seus hàbitats preferits, les cretlles i forats dels edificis del Barri Vell de la ciutat

Aquesta au simbolitza la pau, sobretot si és de color blanc i va amb una branca d'olivera al bec, d'acord amb la simbología de l'episodi del Diluvi Universal a Gènesi 8,8-8,12: Després Noè deixà anar el colom per comprovar si ja havien minvat les aigües a la terra. Però el colom no va trobar cap lloc on posar les potes, i retornà a l’arca, perquè les aigües encara cobrien la superfície de la terra; i ell allargà la mà i, agafant-lo, el féu entrar a l’arca. Encara esperà set dies més, i féu sortir altre cop el colom a fora de l’arca. El colom va tornar cap al tard, i heus aquí que duia al bec una fulla tendra d’olivera. Així va saber Noè que el nivell de les aigües havia minvat a la terra. Encara esperà set dies més, i va deixar anar el colom, que ja no va tornar. Aquest símbol barreja la tradició de l'arca de Noè amb el color blanc de les banderes de parlament o rendició a la guerra. També és l'encarnació de l'Esperit Sant per al catolicisme.

Un colom amb un ram d'olivera al bec torna a l'Arca de Noè. Detall d'una miniatura de la Biblia de la Seu d'Urgell, ca. 975. (Wikipèdia)

El colom va ser ensinistrat per l'home fa centenars d'anys, donant lloc al colom domèstic (Columba livia domestica). A l'actualitat hi han nombroses races de coloms domèstics de diverses mides, colors i formes. La colombofilia, la pràctica de la cria i l'ensinistrament de coloms, especialment per a tasques de missatgeria, va tenir un paper molt important durant la Primera i la Segona Guerres Mundials, i fins i tot alguns exemplars foren distingits amb medalles per les seves heroiques accions, que varen salvar centenars de vides humanes.

Els exemplars de les imatges han estat tots fotografiats a diversos indrets del Barri Vell, com Sant Pere de Galligants, la façana de la Catedral o la barana del Pont de Pedra. També se'n veuen molts exemplars a les terrases de Plaça del Vi o de la Plaça de Sant Agustí on s'alimenten de les engrunes caigudes o llençades de les taules.


Back