Conill (Oryctolagus cuniculus)

El conill de bosc és un mamífer de la família dels lepòrids que es caracteritza per tenir el cos cobert d'un pelatge espès i llanut, de color de la gamma del terrós pàl·lid al gris, el cap ovalat i els ulls grans. Té orelles llargues de fins a 7 cm, i una cua molt curta. Les potes anteriors són més curtes que les posteriors. Mesura de 33 a 40 cm. A la natura, el període de reproducció va des del març fins al setembre. La femella pot donar a llum de 4 a 5 cries cada part, i pot tenir fins a 4 parts per any. El període de gestació de les cries es de uns 30 dies.

Els exemplars de les imatges han estat fotografiats als jardins del complex hopsitalari Santa Caterina, on no presenten massa desconfiança envers els humans. Se'ls pot veure a una distància relativament curta alimentant-se de la gespa i les herbes del jardí.

La seva alimentació es essencialment vegetal: herba, fruites, hortalisses, fulles, fruits del bosc i ocasionalment fongs. Per augmentar l'aportació proteica, practica la coprofàgia: ingereix un tipus especials d'excrements, provinents del cec. Aquests excrements, en passar dues vegades pel tracte digestiu, alliberen molt millor els nutrients presents als vegetals. L'esperança de vida del conill de bosc és d'uns 8 a 10 anys.

Evolutivament, l'origen del conill sembla situar-se a la Península Ibèrica. Les restes més antigues del gènere Oryctolagus s'han descobert al jaciment del Pliocè mitjà de Layna, a Sòria, i han estat atribuïdes a l'espècie O. laynensis. En el Pliocè superior, a França i a Itàlia, es troba O. lacosti, un conill de grans dimensions amb certs caràcters de llebre. Tanmateix, l'actual O. cuniculus derivaria probablement d'O. giberti, una espècie del Pleistocè inferior i mitjà del llevant ibèric, descendent d'O. laynensis.

El conill europeu, Oryctolagus cuniculus, antecessor de tots els conills domèstics, se suposa oriünd dels països que envolten la Mediterrània occidental. Gregari per naturalesa, viu en caus excavats en la terra. Les diverses varietats han estat barrejades freqüentment per la seva fecunditat i maduresa ràpida. En alguns indrets, especialment on han estat introduïts artificialment, han esdevingut una plaga.

El conill i la gastronomia

El conill ha sigut durant molts segles un aliment a l’abast de les classes més desafavorides. El seu sabor és molt diferent, depenent si és de granja o salvatge; el conill salvatge, més dur, és de carn més fibrosa, i haurà d’estar més temps al foc o fer-lo escabetxat per a aconseguir trencar la fibra i fer-lo més melós. És un animal amb molt poc greix, que es concentra en les vísceres. La seva carn és molt rica en vitamina B, indispensable per al treball dels músculs i conté vitamina E, que és antioxidant. Aporta fòsfor i calci.

Cal també afegir que els pocs greixos que té són poliinsaturats que ataquen i redueixen el colesterol nociu. Des del punt de vista gastronòmic, té un ampli ventall de possibilitats: fregit, rostit, a la brasa, en arròs , guisat amb herbes aromàtiques, etc.
Back