La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Dragó comú (Tarentola mauritanica)

El dragó és un gecónid d'orígen africà present als Països Catalans, llevat de la serralada pirinenca, des del Ripollès a la Vall d’Aran. El dragó comú és una de les dues espècies presents; l'altre és l'anomenat dragó rosat (Hemidactylus turcicus). Les dues es poden diferenciar fàcilment per la mida i la coloració, ja que el dragó comú és més gros i més fosc, a part de ser més fàcil de veure per ser el més abundant. Una altra manera de diferenciar-los és el nombre d'urpes que presenten: el dragó comú només presenta urpes al tercer i quart dits de cada peu, mentre que el dragó rosat en presenta a tots els dits.

El seu aspecte robust i aplanat, amb una coloració del marró fosc al gris fosc, cua gruixuda i extremitats ben desenvolupades, relativament llargues i un cap ample, arrodonit amb ulls grans, amb la nineta rodona o vertical en funció de la quantitat de llum, li confereixen unes característiques molt específiques. Els dits tenen expansions laterals en el seu extrem i amb una única filera de làmines digitals a la seva cara inferior. El ventre és blanquinós i la seva longitud incloent la cua no supera els 15 cm.

El dragó és un animal mediterrani, i per tan adaptat a ambients càlids i secs. Sol habitar de forma natural els rocams, però tolera molt bé diferents graus d’humanització del medi natural; ocupa des de murs de pedra fins parets completament verticals. Els exemplars de les imatges han estat fotografiats en una terrassa del centre de la ciutat, al capvespre; de fet, el dragó és un animal d'hàbits nocturns.

S'alimenta d'artròpodes i de les seves larves, el que anivella l'equilibri biològic urbà. És curiós el costum de perdre la cua quan se sent atacat o agafat; al poc temps li torna a créixer. A l'estiu la femella posa dos ous, normalment, dels que, després d'una incubació de quatre mesos, neixen cries d'una longitud inferior a un centímetre.

Back

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés