Espígol (Lavandula officinalis)

Aquest arbust constitueix una de les plantes aromàtiques i medicinals més freqüents a les nostres contrades. Tradicionalment s'usa una infusió de flors com a tranquilitzant o inductor a la son, i com a repelent dels mosquits. La infusió d'espígol és digestiva, estimulant i antiespasmòdica i també s'utilitza en casos de nerviosisme, estrés i palpitacions. En el camp de la perfumeria, se n'obté un oli essencial i diversos perfums i colònies. També s'utilitza per perfumar la roba, fent una pinya amb les fulles agrupades.

Es presenta en mates llenyoses atapeïdes, de les que brollen les tiges, de secció quadrada, de les inflorescències, d'un color blavós característic. Per la seva tendència a créixer en terrenys de substrat calcari, sorrenc i sec, es troba a les zones dels encontorns de la ciutat, com a Torre Gironella, on forma part de les plantacions medicinals que hi va promoure en Josep Tarrés, als voltants de Sant Pere de Galligants, i als Jardins de John Lennon, per exemple, on varen ser preses les fotografies.

Les propietats de l'espígol ja eren conegudes pels antics grecs i romans, que l'utilitzaven com medicina. Es creia que un pomell sec d'espígol mantenia allunyades les malalties com la pesta; es diu que l'anomenada mort negra no va afectar els guanters medievals del poble francès de Grass, atès que aquests perfumaven el cuir fi amb oli d'espígol. Els veíns del poble varen relacionar aquest miracle amb la planta, i des d'aleshores molta gent de les regions afectades per la pesta en portaven un pomell a la roba.

La infusió de 50 grs d'inflorescències en un litre d'aigua serveix de diurètic, digestiu i contra els mals de gola, com tos, faringitis i problemes a l'engolir. Aquest mateix líquid es pot aplicar damunt ferides i llagues. Com a tonificant i activador de la circulació, es poden afegir algunes blanques florides a l'aigua del bany, ben calenta. Per friccionar zones adolorides del cos, s'utilitza l'alcohol d'espígol, obtingut per maceració durant nou dies d'uns cent grams d'espígol en un litre d'alcohol.


Back