Fucsia (Fuchsia Hybrida)

Aquest gènere de plantes, anomenat així en honor del botànico alemany Leonhart Fuchs, és originari d'Amèrica i Oceania. A casa nostra una de les espècies més habituals és la descrita en aquest article, i la trobem tant en parcs i jardins públics, com en balcons i terrasses urbanes, adornant-los amb els colors brillants de les seves flors.

En els seus indrets d'orígen les fucsies estableixen una relació de simbiosi amb el colibrí, que ajuda la planta en la seva reproducció; per atreure l'ocell, la planta ha desenvolupat unes flors penjants molt vistoses de color roig brillant i porpra, apreciables per l'au, amb uns estams molt sortits respecte dels pètals, amb la finalitat que el colibrí els toqui i porti el pol·len d'una a una altra flor.

A l'època de floració, durant la primavera i l'estiu, solen mostrar els seus colors, en espais públics, a indrets com els jardins de la Devesa, formant part dels parterres, a les zones enjardinades del Passeig Arqueològic, o també a les jardineres col·locades a les àrees peatonals de la zona comercial, entre d'altres llocs.

Les fulles de la planta són oposades, en grups de tres a cinc, lanceolades simples, i generalment presenten marges serrats. Segons les espècies presenten fulles caduques o perennes.

Las flores, penjants, tenen pedicles llargs que les inclinen cap avall. El calze, cilíndric, disposa de quatre lòbuls i corol·la amb quatre pètals curts i amples, generalment partits de forma múltiple. Té quatre sèpals allargats i estrets.

Malgrat que l'època de floració de les espècies habituals a casa nostra sigui primavera-estiu (fins i tot part de la tardor), en les espècies tropicals s'allarga a tot l'any. A la majoria de les espècies els sèpals són de color roig brillant, i els pètals de color porpra, però els colors poden variar des de blanc a vermell fosc, blau porpra o taronja. Unas quantes espècies tenen tonalitats groguenques.

El fruit de la fucsia és una baia petita, de cinc a vint-i-cinc milímetres, de color roig-verdós fosc a vermell intens, que és comestible i presenta nombroses llavors als seu interior. Generalment, en jardineria se sol conrear-la mitjançant esquejos i no per plantació de les llavors obtingudes dels fruits.


Back