Croquetes de cigró i mill

Ingredients
-------- - 1 tassa de mill
-------- - 2 tasses d'aigua
-------- - 1 fulla de llorer
-------- - 3 cebes
-------- - 3 alls tendres
-------- - Un grapat d'espinacs
-------- - 50 gms d'ametlla crua mig trossejada
-------- - 2 cullerades de farina de cigrons
-------- - 3/4 de litre de llet
-------- - 90 gms de mantega
-------- - Sèmola de blat de moro per rebossar
-------- - Oli d'oliva

El mill
El mill (Panicum miliaceum) és una planta gramínia que fa unes inflorescències, en panícula, denses i penjants. És originària de l'Índia però molt cultivada a l'antiga unió Soviètica, la Xina i també a l'Àfrica occidental, on forma part de la dieta bàsica. En altres llocs només s'aprofita per alimentació animal, però igual que el fajol s'ha revitalitzat el consum en la moderna dietètica, atès que es tracta d'un cereal sense gluten.
Resisteix molt bé la sequera i és de fàcil conservació i de cicle molt curt, cosa que li permet aprofitar una temporada plujosa breu.

El cigró
Els cigrons (Cicer arietinum) són les llavors d'una planta lleguminosa l'orígen de la qual ens és desconegut. Actualment és un producte molt conreat a l'Índia mentre que a Europa només se'n fan als països mediterranis.
Els cigrons són essencials en plats bàsics d'algunes àrees, com la cuina extremenya. Tradicionalment als nens extremenys els agradava menjar cigrons verds crus.
També formen part de l'elaboració dels falàfel i del hummus, aliments populars a l'Orient Mitjà. En àrab i en hebreu, la paraula "hummus" significa, precisament, "cigró".


Reportatge dels ingredients i del plat (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index