Tempura d'aromàtiques

Ingredients
-------- - Aromàtiques: sàlvia, àpit, menta, marduix...
-------- - 135 gms de farina d'arròs
-------- - 20 gms de fècula de blat de moro
-------- - 14 gms de llevat
-------- - 250 cc de cervesa
-------- - 6 gms de sal

El tempura
El tempura és un fregit ràpid japonès, especialment de mariscs o verdures, la característica del qual és que cada tros de l'aliment sobre el qual s'hagi d'aplicar aquesta tècnica ha de tenir com a màxim la mida d'un mos, i es fregeix en oli molt calent, entre dos i tres minuts.
L'oli mai no s'ha de cremar i els aliments, encara que es troben submergits íntegrament en l'oli, només s'han de daurar superficialment. Una vegada trets del recipient en què s'han fregit no han de quedar oliosos.
L'origen de la paraula tempura és llatí. Els missioners jesuïtes espanyols i portuguesos, particularment actius a la prefectura de Nagasaki durant els segles XVI i XVII, van introduir el costum de prendre peixos i verdura en els temps de "vigília", anomenats en llatí tempora ad quadragesimæ (temps cap a la quaresma) de l'any litúrgic catòlic.
Malgrat l'expulsió dels missioners i de tots els estrangers de Japó, en va persistir el costum i la denominació.
No obstant això alguns xefs japonesos situen l'origen del tempura a l'arribada de Marco Polo a la Xina. Segons aquesta opinió, avui difícilment verificable, fins llavors els aliments fregits, que no saltats, no eren freqüents dins la cuina xinesa ni japonesa perquè l'oli comestible era molt costós.
La preparació de fregits ràpids gràcies a l'ús de determinats aliments i talls va facilitar l'origen del conjunt de plats avui conegut com tempura.

Reportatge dels ingredients i del plat (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index