Les ginebres

La ginebra, en anglès gin, és un aiguardent anglès derivat del Geneve holandès, la graduació alcohòlica del qual varia entre els 43º i els 47º. S'obté per destil·lació de l'ordi sense maltejar, rectificat amb baies de ginebre i aromatitzat amb cardamom, angèlica i altres herbes que li donen la seva fragància i aroma característica, com l'escorça de Cassia, lliri, pela de taronja, etc. S'ha d'elaborar amb alcohols de cereals frescos de 96º, altament neutres; la suma d'impureses no ha d'excedir de 0,5 grams per litre.

L'orígen de la ginebra
La ginebra es va originar als Països Baixos durant el segle XVII i sembla que la seva invenció es deu al doctor Franciscus Sylvius. Després de la Revolució Gloriosa (Glorious Revolution) es va popularitzar el seu consum a Anglaterra, sobretot al segle XVIII. La ginebra holandesa és coneguda com jenever o Geneve, i és diferent de l'estil anglès, en el qual la beguda s'obté d'un destil.lat d'ordi i en algunes ocasions s'envelleix en bótes de fusta. A Schiedam, al sud d'Holanda, és molt famós la jenever, que per habitualment té un contingut en alcohol inferior i un sabor més fort que el seu equivalent britànic.

El govern britànic del segle XVIII va permetre la seva lliure distribució a la vegada que va fixar un fort sistema de taxes a totes les begudes alcohòliques importades. Això va fer que es creés un mercat de begudes de baixa qualitat que feia servir l'ordi que no era adequat per a l'elaboració de la cervesa; es van començar a obrir centenars de botigues que venien el producte per tot el país. L'any 1740 la producció es va incrementar sis vegades més que la de la cervesa i a causa del seu preu extremadament econòmic es va fer molt popular entre les classes baixes.

Zoom

En aquella època, dels 15.000 establiments de begudes que hi havia a Londres, més de la meitat eren botigues de distribució de ginebra. A causa de la pressió de la demanda, es va començar a adulterar amb aigua; d'aquesta forma la ginebra produïa diversos problemes de salut pública i aviat van començar a pujar els índexs de mortalitat. La reputació que va adquirir la beguda va quedar retratada per l'il·lustrador William Hogarth en les seves obres Beer Street i Gin Lane. Aquesta reputació negativa sobreviu avui en dia en l'idioma anglès quan s'empra l'expressió gin-mills per descriure el poc reputable que és alguna cosa, així com quan es diu la frase Mother's Ruin per esmentar la beguda.



Reportatge de les ginebres (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index