Els gintònics

El gintònic és un còctel obtingut per la mescla de ginebra i tònica. Es considera un magnífic digestiu; la perfecta conjunció d'amargs, dolços i anisats presents al combinat, accelera la digestió. Malgrat que l'agregat de suc de llimona és un costum en diversos països, on fins i tot s'introdueix una rodanxa transversal de llimona en la copa, no es recomanable barrejar el còctel amb suc de llimona, doncs l'àcid cítric present en aquesta fruita reacciona amb l'anhídrid carbònic de la tònica deixant a aquesta sense les seves característiques bombolles i fent que el gintònic perdi la seva força en breus minuts. Es pot decorar només amb pell de llimó, de llima o de taronja, i utilitzar-les per potenciar-ne el sabor fregant-les per la vora de la copa.

L'orígen dels gintònics
El 1783, Johann Jacob Schweppe, joier d'origen alemany resident en la ciutat suïssa de Ginebra, va inventar un sistema eficaç amb el qual introduir bombolles d'anhídrid carbònic en l'aigua envasada en botelles. La companyia fundada per Schweppes, a la qual va posar el seu nom, es va establir a Londres, capital europea de l'època, on primer l'aigua amb gas i després les sodes de fruites van fer furor. No fou fins 1870 quan a partir de l'extraordinari creixement que havia tingut la producció de xarops medicinals a la farmàcia anglosaxona, J Schweppe & Co tingué la idea d'incloure quinina en la soda carbonatada de taronja per a produir aigua tònica; una beguda que a més de refrescant era un medicament per combatre el paludisme.

El combinat de ginebra amb tònica nasqué precisament a causa de les propietats de la quinina per a combatre la malària. Els soldats britànics desplaçats a l'Índia van començar a combinar la tònica amb la ginebra destil·lada a la ciutat de Bombai per a poder millorar el sabor de la primera, utilitzada com a medicament. El consum de ginebra va seguir els soldats de la Marina anglesa on anessin; així, durant el seu domini de l'illa de Menorca en el segle XVIII, els britànics hi establiren la ginebra de tal forma, que els menorquins encara la consideren part de la seva identitat cultural.

Els ingredients: la ginebra i la tònica (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Els ingredients: els potenciadors (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Els ingredients: els glaçons (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index