Els gint˛nics

El gint˛nic Ús un c˛ctel obtingut per la mescla de ginebra i t˛nica. Es considera un magnÝfic digestiu; la perfecta conjunciˇ d'amargs, dolšos i anisats presents al combinat, accelera la digestiˇ. Malgrat que l'agregat de suc de llimona Ús un costum en diversos pa´sos, on fins i tot s'introdueix una rodanxa transversal de llimona en la copa, no es recomanable barrejar el c˛ctel amb suc de llimona, doncs l'Ócid cÝtric present en aquesta fruita reacciona amb l'anhÝdrid carb˛nic de la t˛nica deixant a aquesta sense les seves caracterÝstiques bombolles i fent que el gint˛nic perdi la seva forša en breus minuts. Es pot decorar nomÚs amb pell de llimˇ, de llima o de taronja, i utilitzar-les per potenciar-ne el sabor fregant-les per la vora de la copa.

L'orÝgen dels gint˛nics
El 1783, Johann Jacob Schweppe, joier d'origen alemany resident en la ciutat su´ssa de Ginebra, va inventar un sistema eficaš amb el qual introduir bombolles d'anhÝdrid carb˛nic en l'aigua envasada en botelles. La companyia fundada per Schweppes, a la qual va posar el seu nom, es va establir a Londres, capital europea de l'Ŕpoca, on primer l'aigua amb gas i desprÚs les sodes de fruites van fer furor. No fou fins 1870 quan a partir de l'extraordinari creixement que havia tingut la producciˇ de xarops medicinals a la farmÓcia anglosaxona, J Schweppe & Co tinguÚ la idea d'incloure quinina en la soda carbonatada de taronja per a produir aigua t˛nica; una beguda que a mÚs de refrescant era un medicament per combatre el paludisme.

El combinat de ginebra amb t˛nica nasquÚ precisament a causa de les propietats de la quinina per a combatre la malÓria. Els soldats britÓnics desplašats a l'═ndia van comenšar a combinar la t˛nica amb la ginebra destilĚlada a la ciutat de Bombai per a poder millorar el sabor de la primera, utilitzada com a medicament. El consum de ginebra va seguir els soldats de la Marina anglesa on anessin; aixÝ, durant el seu domini de l'illa de Menorca en el segle XVIII, els britÓnics hi establiren la ginebra de tal forma, que els menorquins encara la consideren part de la seva identitat cultural.

Els ingredients: la ginebra i la t˛nica (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Els ingredients: els potenciadors (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Els ingredients: els glašons (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom

© FŔlix XunclÓ/Assumpciˇ ParÚs
Back-Index