Gomasi

És un aliment mineralitzant i regulador de l'activitat nerviosa. Serveix per amanir el gaspatxo, el purè, el brou, les llegums, les amanides i els cereals.
És molt important que la paella on el torreu no sigui de tefló.
També es podria fer amb alguna herba seca (farigola, alfàbrega, sajolida, fonoll, anet, etc.), amb algues (kombu, wakame, nori, etc.), o alguna altra llavor o fruit sec. Fent mescles diferents es poden obtenir varietats de gomasi.

Ingredients
-------- - Llavors de sèsam
-------- - Sal marina

Elaboració
En una paella seca, sense oli, torreu set parts de sèsam i una part de sal marina, per preparat.
Tritureu en un morter suribachi primer el sèsam, i després la sal amb el sèsam fins aconseguir que la sal s'envolti d'una capa de sèsam.
Deseu-ho, fins a utilitzar-ho, en un pot de vidre.

El suribachi
El suribachi és un morter japonès que té una forma menys còncava que el tradicional a la nostra cultura, fabricat amb cerèmica amb l'interior amb estríes que facilitar la molta o la trituració.
La mà de morter d'aquest utensili s'anomena surikogi i està feta de fusta, generalment de fusta de xiprer o de freixe. Els models més cars estan fets amb fusta de l'arbre del pebre, el sansho que dóna un toc especial a la picada.
El suribachi s'utilitza especialment per elaborar el gomasi; n'hi ha prou amb introduir els ingredients i moldre'ls contra la paret del morter perque es trenquin i es mesclin bé.

Ingredients (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Reportatge del procés (Clicar per veure'l)


© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index-Next