Sessió temàtica: melmelades casolanes

Abans de fer una conserva

Els estris previs més importants per posar-nos a fer una conserva són:
-------- - Els pots
-------- - Els taps
-------- - Una olla
-------- - Foc
-------- - Aigua
-------- - Sal
-------- - I... molta paciència

Quan comprem els pots, hem de comprar els taps a part. Ens assegurarem que comprem molts més taps que pots ja que, a vegades, la rosca dels taps està escorreguda i l’hem de llançar.

El primer que farem quan arribem a casa amb la compra de taps i pots és apartar els taps i assegurar-nos que no es poden contaminar d’aigua, pols, brutícia o altres elements indesitjables. Recordeu que al voltant del menjar hi sol haver agents patògens, formigues i insectes. Per això, els posarem dins d’una bossa, ben tancada, i la guardarem a part. Els traurem a l’últim moment.

Caldrà FORÇOSAMENT que esterilitzem els pots. Hauran passat per moltes mans i hauran estat emmagatzemats en llocs on sovint no es netegen. La manera ideal és la següent:

  • Els posem dins d'una olla ben plena d'aigua i hi afegim un quilo de sal per 10 litres d'aigua. Ho portem a ebullició i quan l'aigua comenci a bullir ho deixarem uns 15-20 minuts.

  • Un cop hàgim refredat l'aigua (podem posar tota l'olla sota l'aixeta i fer-hi caure aigua corrent perquè l'aigua es vagi refredant), rentarem els pots amb aigua i sabó i els eixugarem ben eixuts amb un drap que sigui ben net o, millor, amb paper de cuina d'usar i llançar.

  • Quan els pots estiguin ben secs, els posarem dins el forn a 135ºC durant una hora per esterilitzar-los bé. Ho podem fer el dia abans, així, quan estiguem a punt de fer la conserva, els podem anar enretirant del forn, ja freds, a mesura que els necessitem.

    D'aquesta manera, segur que tim uns pots PERFECTAMENT ESTERILITZATS I NETS. És la primera base per obtenir una conserva segura i de llarga durada.

    Més documentació de la sessió (Clicar per veure-la)


  • Back-Index-Next

    Textos: © Manel Esteban Pagès | Imatges: © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés