Massa per a pizzes

Ingredients per 5 bases de pizza
-------- - Un kg. de farina tipus 00
-------- - 0,6 litres d'aigua
-------- - 6 grs. de llevat de cervesa
-------- - 35 grs. de sal
-------- - 1 tap d'oli d'oliva

Elaboració de la massa
Posem l'aigua en un bol i hi afegim el llevat, la sal i l'oli. Ho remenem bé durant un minut i tot seguit hi afegim el quilo de farina. Cal remenar-ho tot fins que quedi ben barrejat. Ho deixem reposar 30 minuts.
Passat aquest temps, ho traurem del bol i amassarem sobre el marbre de la cuina durant uns cinc minuts.

La pizza: una menja històrica
La pizza, originàriament, és un plat típic de la cuina casolana napolitana. Els pans rodons són una tradició de tot el Mediterrani. Probablement d'antic origen persa, aquest pa va ser introduït a la Magna Grècia, la Itàlia Meridional, pels primers colons grecs. Al segle III aC, la primera història de Roma, escrita per Cató el Vell, ja esmenta una massa rodona amassada amb oli d'oliva, herbes i mel, fornejada sobre pedres. S'han trobat posteriors evidències d'aquests "pans" que daten del 79 dC a les restes de Pompeia. Les excavacions arqueològiques han tret a la llum establiments de gran similitud amb una pizzeria moderna.
A les nostres contrades, les coques mallorquines són similars a les pizzes. Els regañaos de la zona d'Ademús, Racó d'Ademús, i d'Albarrasí, a l'extrem sud d'Aragó, se semblen molt a les bases per a pizza.

Reportatge dels ingredients (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom Zoom Zoom
Reportatge del procés (Clicar per veure'l)


© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index-Next