Seitan d'elaboració casolana

Ingredients:
-------- - Farina integral
-------- - Sal marina
-------- - Fulles de llorer
-------- - Una ceba
-------- - Una cabeça d'alls
-------- - Aigua

Elaboració:
Fer una bola amb farina integral i aigual de la mida d'una pilota. Submergir aquesta pilota durant una hora en aigua. Passat aquest temps, rentar-la fins aconseguir que només quedi la part proteica del cereal; aquesta part s'ha d'ajuntar i fer-ne un cilindre allargat, o la forma que es vulgui.
Bullir el seitan amb aigua, sal marina, una fulla de llorer, una ceba i una cabeça d'alls durant mitja hora.
Deixar refredar i tallar segons les necessitats. Tenim la proteïna vegetal preparada per a ser utilitzada en qualsevol recepta de carn vegetal.


El seitan
El seitan és una preparació alimentària elaborada amb gluten de blat. Es tracta d'una massa de gluten pur que es fa bullir en un brou amb salsa de soia i algues kombu, el que l'enriqueix amb sals minerals i lisina, l'aminoàcid essencial del que són deficitaris els cereals. El resultat s'assembla a una mena de pa flonjo que es pot prendre com la carn: tallat en llesques i arrebossat, fregit, farcit de formatge, picat i en forma de mandonguilles o de carn picada, etc. Per la seva textura, color i riquesa, està considerat com la "carn vegetal" per excel·lència. No està indicat per persones celíaques.
Prové originàriament de la Xina, on se l'anomena mian jin, i és força emprat en la gastronomia d'aquest país i en la japonesa, on rep el nom de fu. Es va fer popular entre els budistes, que no mengen carn, i actualment és molt apreciat en les dietes vegetarianes occidentals pel seu important aport proteic i de tots els aminoàcids essencials.
L'origen del mot "seitan" no és del tot clar; sembla que hauria estat inventat pel pensador japonès Georges Ohsawa (1893–1966), promotor de la macrobiòtica, i podria ser la combinació de sei ("esdevenir") o de -sei ("fet de" com en el mot shokubutsu-sei, "fet de verdura") i de tan (primera síl·laba de tanpaku, "proteïna").

Reportatge dels ingredients (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Reportatge del procés (Clicar per veure'l)


© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index-Next