Seitan a la taronja

Ingredients
-------- - 90 gms de seitan laminat
-------- - Verdures (nap, pastanaga, carbassó, pebrot...)
-------- - Suc de dues taronges
-------- - Una cullerada de Maizena
-------- - 1/2 culleradeta de sucre
-------- - Un pessic de sal

Elaboració
Preparar les verdures al vapor, tallades prèviament petites.
Preparar la salsa de taronja, amb el suc de les taronges, en el que desfem la Maizena (llevat), en fred. Posar la resta de suc en un pot i quan comenci a bullir tirar-hi la Maizena diluïda i el sucre, barrejant bé procurant que no hi quedin grumolls, i remenar fins que espesseixi una mica.
Posar a escalfar una graella o paella, i daurar-hi una mica el seitan per ambdós costats.
Muntar el plat posant les verdures sense líquid a un costat del plat, el seitan, i banyar-lo amb la salsa de taronja.

El seitan
El seitan és una preparació alimentària elaborada amb gluten de blat. Es tracta d'una massa de gluten pur que es fa bullir en un brou amb salsa de soia i algues kombu, el que l'enriqueix amb sals minerals i lisina, l'aminoàcid essencial del que són deficitaris els cereals.
El resultat s'assembla a una mena de pa flonjo que es pot prendre com la carn: tallat en llesques i arrebossat, fregit, farcit de formatge, picat i en forma de mandonguilles o de carn picada, etc.
Per la seva textura, color i riquesa, està considerat com la "carn vegetal" per excel·lència. No està indicat per persones celíaques.
Prové originàriament de la Xina, on se l'anomena miàn jïn, i és força emprat en la gastronomia d'aquest país i en la japonesa, on rep el nom de fu. Es va fer popular entre els budistes, que no mengen carn, i actualment és molt apreciat en les dietes vegetarianes occidentals pel seu important aport proteic i de tots els aminoàcids essencials.
L'origen del mot "seitan" no és del tot clar; segons l'Oxford English Dictionary hauria estat inventat pel pensador japonès Georges Ohsawa (1893 – 1966), promotor de la macrobiòtica, i podria ser la combinació de sei ("esdevenir") o de -sei ("fet de" com en el mot shokubutsu-sei, "fet de verdura") i de tan (primera síl·laba de tanpaku, "proteïna").

Ingredients i elaboració (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

Zoom Zoom Zoom Zoom
Reportatge del procés (Clicar per veure'l)


© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index-Next