La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La Beneta de la Força

Fa olor d'incens i de confessionari. És dona de rosaris i d'aigua beneïda, i de tant en tant encara enyora les misses en llatí. Si la Pericota és el Carnestoltes, la Beneta és la Quaresma. Les campanades a Maitines que se senten tan bé al seu barri, la desperten cada dia. Té la casa plena d'imatges de sants i d'estampes de la Verge. El seu plat preferit és el bacallà amb panses, patates i allioli negat... per allò de que fa Quaresma.

Ampliar

(Ampliar) - El carrer de la Força des de la part alta.

Ampliar

(Ampliar) - La pujada de la Pera i el carrer de Cúndaro, dos dels carrerons que aboquen a la Força.

L'itinerari de La Beneta de la Força

Ens pot explicar un munt d'històries relacionades amb el seu carrer, la primera via important de Girona, el "cardo maximus" de l'antiga Gerunda. la ciutat romana fundada per decisió de Gneu Pompeu Magne el 77 aC. A l'Edat Mitjana aquest carrer formava part del barri dels jueus, el Call, escenari de les alegries i tristeses de la comunitat jueva gironina, que va donar figures tan cabdals com Bonastruc ça Porta.

Pujant des de la placeta del Correu Vell, anem trobant, a la dreta el Museu dels Jueus de Girona, i més amunt, a l'esquerra, el Museu d'Història de la Ciutat, dos museus de visita imprescindible, i també cases senyorials i obres de Rafael Masó.

Esquerra: Museu d'Història de la Ciutat | Dreta: Museus d'Història dels Jueus de Girona

Imprescindible el passeig pels carrers perpendicular, el de Sant Llorenç, la pujada de la Pera i el carrer de Cúndaro. Arribats a aquest punt, la Beneta ens explica la llegenda del "fantasma de la jueva", relacionada amb els seus carrers.

L'edifici de la Pia Almoina i la façana de la Catedral

(Ampliar) - L'edifici de la Pia Almoina i la façana de la Catedral.


Dibuix de Carles Vivó, editat per Recorda-te'n

Figura de paper maixé, gentilesa de Recorda-te'n

Escales del carrer de Sant Llorenç
(Ampliar) - Escales del carrer de Sant Llorenç.

  • Gegants i capgrossos de Girona. Història de les figuracions festives de la ciutat de Girona.

  • [L'itinerari] --------------Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés