La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La Pericota

Amb un càntir a la mà, representa la Font d'en Pericot. És l'olor de la farigola i l'alegria de les roselles. La seva tersor i plenitud mediterrània porta connotacions d'antigues festes bàquiques, del Carnestoltes, de la llum de la primavera als camps de la Vall de Sant Daniel, la natura desfermada a tocar la ciutat.

Pallers vells a Sant Daniel
(Ampliar) - Pallers vells a Sant Daniel.

De la Vall de Sant Daniel, Josep Pla, al seu "Girona, un llibre de records", deia que "és una vall fina, d'una dolçor caient goticitzant, abrigada, elegant. Quan hi arribàvem sentiem una alenada d'arrels i de teixits vegetals, de terra molla i llaurada, suspesa en un silenci estàtic i afinat. Passàvem a fregar els murs, amb finestres enreixades, d'un convent emblanquinat, seguiem corriols herbosos i profunds, ombrejats, marges estufats per la ufanor botànica, sentiem repicar, en l'aire clar, les menudes fulles dels carolins i dels arbres blancs. La vall de Sant Daniel ens semblava, amb la diversitat de colors dels conreus, una d'aquelles rodes de la fortuna pintades de colors elementals que es veuen per les fires i els mercats".

El cementiri de Sant Daniel
(Ampliar) - El cementiri de Sant Daniel.

L'itinerari que ens proposa la Pericota s'inicia als Banys Àrabs, als peus de la Catedral i prop de la llera del Galligants que ens servirà de vertebració de la ruta. Des d'aquest monument romànic, travessarem el Galligants i visitarem Sant Nicolau i l'antic monestir de Sant Pere de Galligants, actual Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona, veritable porta de la Vall de Sant Daniel. A partir d'aquest indret, ens acompanyaran natura i paisatge, art i història.
Seguint el curs del Galligants trobarem la font del Bisbe i el pont que hi mena i, més endevant, un alte parell d'elements arquitectònics: la font i el pont d'en Pericot. A la seva altura, s'alça el mil·lenari convent de Sant Daniel, en la fundació del qual va tenir un paper determinant la comtessa Ermessenda.
A poca distància es troba el cementiri de l'actual barri de Girona i fins fa pocs anys poble independent de Sant Daniel. Des del mateix convent podem agafar qualsevol dels dos brancals de rutes: una, la que passa per davant l'esmentat cementiri i l'altra, que va reseguint el Galligants, conflueixen en una de les fonts més conegudes i visitades, la Font del Ferro, on finalitzarem l'itinerari.

El claustre romànic del monestir de Sant Daniel
(Ampliar) - El claustre romànic del monestir de Sant Daniel.

 • Gegants i capgrossos de Girona. Història de les figuracions festives de la ciutat de Girona.

 • [L'itinerari] --------------Back-Index

  Dibuix de Carles Vivó, editat per Recorda-te'n

  Figura de paper maixé, gentilesa de Recorda-te'n

  La Pericota

  Cireres d'arboç, fruit silvestre que es pot trobar madur a finals d'estiu
  (Ampliar) - Cireres d'arboç, fruit silvestre que es pot trobar madur a finals d'estiu.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés