Llagosta (Phaneroptera falcata)

En els espais verds, parcs, jardins, abunden les diverses espècies de llagostes, hàbitats que aquest insecte fa extensius a les zones vegetals dels habitatges. L'exemplar de la varietat Phaneroptera falcata, d'uns nou centímetres de llargada, ha estat fotografiat a l'interior d'un habitatge del centre de la ciutat, on es va introduir utilitzant la seva notable capacitat voladora.

Aquest insecte és considerat històricament, per una banda, una veritable plaga quan és present en volades nombroses; la bíblica vuitena plaga d'Egipte va consistir en la destrucció de la producció agrícola per aquests insectes, malvestat que encara segueix produïnt-se en diversos indrets, especialment a l'Àfrica. Per una altra, en determinades cultures, constitueix un aliment; al Marroc, s'esmenta que els anys de plaga són, per a molts pagesos, un any de festí.

Un receptari del segle XIII, escrit pel murcià Ibn Razin al-Tugibi,indica que per coure-les es segueixen els següents passos: S'agafen llagostes grans, de les que es donen alguns anys, i es couen al foc amb aigua, amb dues bullides. Després se les treuen les ales i les potes, i es fregexen en una paella fins que s'asseca la humitat. S'afegeix almorí (condiments fet amb segó, orenga, garrofa i altres ingredients), canyella i pebre, i es consumeixen

Detall d'un fresc de la tomba del faraó de la XVIII dinastia Horemheb a Saqqara (1422-1411 aC). (Wikipèdia)


Back