La vitrina amb objectes que varen intervenir en els setges de la ciutat durant la Guerra del Francès, és un altre dels pols d'interès especial. Al centre, destaquen les banderes del Primer Terç de Miquelets, a l'esquerra, la del regiment Ultònia al centre, i a la dreta la de la Cruzada Gerundense.

Vista general de la vitrina amb uniformes, banderes, tambors, armes i un llit de campanya.

A l'esquerra de la vitrina s'exhibeix una mostra d'uniformes militars del regiment Ultònia i de la Cruzada Gerundense, i a la dreta, models de vestuari de la Companyia de Santa Bàrbara i d'un sometent. Destaca a la part central un llit militar de campanya muntat.

Vista general de la vitrina amb uniformes, banderes, bombes i projectils, tambors, armes i un llit de campanya.

En el cas de la Companyia de Santa Bàrbara no es pot parlar amb propietat d'uniforme; l'únic distintiu que portaven era, segons la Instrucción publicada al Diario de Gerona del 5 de juliol de 1809, que todas las individuas de la mencionada Compañía llevarán un distintivo de una cinta encarnada, puesta sobre el codo del brazo izquierdo a modo de brazalete haciendo un lazo, el qual deberán llevar siempre que estén de facción, y podrán usarlo también desde que se hayan alistado, y hasta que S. E. otra cosa disponga.

Un rebut signat per Pere Claràs Cordoner de data 12 d'agost de 1809, declarava haver rebut dels dos comissionats de la Companyia, Baudilio Farró i Roca, i Juan Perez Claras, vuitanta rals de billó per la compra de 18,5 canes de cinta vermella, uns trenta metres, el que fa suposar que la quantitat per a cada component de la Companyia devia ser considerable per poder veure-la a distància. Gouvion de Saint-Cyr escrivia al seu Diari d'operacions, respecte del Gran Dia de Girona que "...la més lleugera alenada feia volar i descobrir els llaços que distingien les dones de Santa Bàrbara".

Un llit militar de campanya; al fons, la bandera del regiment Ultònia.

Voluntaris de la Cruzada Gerundense. Figures de plom 1958-1959.
 • Guerra del Francès. Els esdeveniments a la ciutat de Girona que abocaren en els setges de 1808 i 1809, i les seves conseqüències posteriors per a la població.

 • Documentació sobre la Guerra del Francès. Treballs i articles sobre els fets succeïts a Girona en el període 1808-1810. A destacar les transcripcions del Diario de Gerona.

 • La companyia de Santa Bàrbara. Creació, formació, historial i personatges que la varen formar. El túmul i el monument funerari que li és dedicat a la capella de Sant Narcís de l'església de Sant Feliu.

 • Recreació històrica del setge de 1808. Extens reportatge fotogràfic de la recreació històrica del primer setge de Girona, el 6 de juliol de 2008.

 • Primera festa Reviu la Història. Extens reportatge fotogràfic de la recreació història i dels esdeveniments de la commemoració, el 14 de setembre de 2008.


  Fotografies preses per gentilesa del Museu d'Història de la Ciutat.

  Museu d'Història de la Ciutat

  Entrar-Index-Entrar

 • Bandera de la Cruzada Gerundense.

  Uniforme de la Companyia de Santa Bàrbara.

  Bandera de la Cruzada Gerundense.

  Uniformes militars i de la Cruzada Gerundense.

  Llit de campanya.