La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Entre altres objectes que varen intervenir en els setges de la ciutat durant la Guerra del Francès, cal destacar els exemplars d'armes, municions i efectes militars que hi són conservats i exhibits. Un grup d'armes de foc, fusells amb baioneta, mosquetons, carabines i trabucs, representen l'armament emprat per militars, sometents i ciutadans voluntaris per a la defensa de la ciutat. Tanmateix, entre el grup de projectils, també hi són presents les bales i bombes que varen caure damunt Girona.

Col·lecció de granades, bombes i munició.

El càstig de l'artilleria sobre la ciutat, els seus forts i defenses, va ser constant a partir de mitjans juny de 1809, en que va ser tancat el cercle a Girona i muntades estratègicament les bateries napoleòniques, fins pràcticament el moment de la capitulació.

Emili Grahit, referint-se al fets ocurreguts a la ciutat el 14 de juny de 1809, a la seva "Reseña histórica de los Sitios de Gerona en 1808 y 1809", explica que "Cinco minutos después de haber dado las doce en el campanario de la Catedral, once intensas y acompadas detonaciones, anunciaron que la batería de doce morteros, iniciaba su fatal misión. Once líneas de fuego se levantaron, sucesivamente, como rasgando la oscuridad de los cielos. Cayeron y estallaron las primeras bombas, de aquella lluvia de hierro y fuego que tantos meses había de durar, llevando la ruina y el incendio dentro la pequeña ciudad de Gerona".

Canó Francès sistema Gribeauval de 12, en posició de marxa. Extret de "Leçons d'artillerie", del capità Alvin, Paris, Chapelot, 1908

Continua explicant que "El enemigo continuó el bombardeo con imponente regularidad, arrojando cuarenta bombas cada hora, hasta las diez de la mañana en que menguó algo.

"A las cuatro de la misma madrugada, la batería llamada de la Casa Blanca, situada en la altura de Tramontana rompió un fuego vivísimo contra las torres de San Luis y San Narciso, con ocho cañones de á 24, un obús de á 8 y otro de seis pulgadas. Esta batería se componía de dos caras, con un obús y cuatro cañones cada una, batiendo la cara derecha la torre de San Luis y la izquierda la de San Narciso. A su retaguardia y por ambos lados tenia un camino abierto muy capaz para comunicarse sin riesgo con el pueblo de Campdurá. Los primeros tiros hicieron poco daño, pero enmendaron luego la puntería y la acertaron de tal manera que desperdiciaron muy pocos, causando bastante estrago en la primera de dichas torres, sobre todo en las troneras, merlones y en la gola, la cual quedó muy estropeada. Las garitas, escusados y demás edificios sencillos quedaron en un instante arruinados; quedando también bastante maltratado el repuesto de pólvora de resultas de algunos tiros que le cayeron encima.

"Esta batería apagó su fuego á las ocho de la mañana volviendo a empezarlo al medio día, continuándolo hasta el anochecer, abriendo varios boquetes en ambas torres é inutilizando una pieza en cada una. Por la noche se repararon los desperfectos con sacos de tierra, faginas y barriles, habiendo el ingeniero comandante de la plaza confiado este trabajo al oficial del segundo de Barcelona, D. José de Ortega y al cadete del regimiento de infantería de Borbón D. Luis Bou y Camredon, ambos ingenieros voluntarios y destinados á la defensa del castillo de Montjuich".

Durant aquest primer dia d'intens bombardeig de la ciutat, un projectil va caure damunt de l'hospital militar situat a la plaça del Gra, l'actual avinguda de Sant Francesc, el que va provocar un incendi que el va destruir completament. Per impedir que els ciutadans sufoquessin el foc, les bateries franceses varen seguir disparant al mateix lloc, i només es varen poder salvar els malalts i ferits que hi estaven ingressats. Un dels testimonis presencials, que explica els fets, va ser el P. Manel Cúndaro.

Figures de plom dels defensors de Girona. Oficials a cavall.




  • Guerra del Francès. Els esdeveniments a la ciutat de Girona que abocaren en els setges de 1808 i 1809, i les seves conseqüències posteriors per a la població.

  • Documentació sobre la Guerra del Francès. Treballs i articles sobre els fets succeïts a Girona en el període 1808-1810. A destacar les transcripcions del Diario de Gerona.

  • Joaquim Pla i Dalmau. Autobiografia de Joaquim Pla i fotografies cedides per Isabel Pla.


    Fotografies preses per gentilesa del Museu d'Història de la Ciutat.

    Museu d'Història de la Ciutat

    Back-Index-Next

  • Bombes i granades disparades sobre la ciutat.

    Fusell amb baioneta, carabines i mosquetons.

    Tambor de guerra.

    Esperons per a botes de muntar i fre de cavall.

    Estreps de montura de cavall.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés