Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

L'ocell més patent a la ciutat durant els mesos càlids és la oreneta. Volant en grup, amb els seus xisclets característics, especialment a primera i darrera hora del dia, formen part del paisatge sonor urbà; la seva arribada és el símptoma més evident de la primavera. Els exemplars de les imatges han estat fotografiats al centre de la ciutat, a mitjans setembre del 2008, reunint-se per iniciar la migració: els primers exemplars solen arribar cap al febrer, però el gruix de la població sol ser present a l'abril o el maig, i retornen cap a l'Àfrica al setembre.

Les orenetes són uns ocells gregaris, és a dir, tenen una inclinació a formar grans grups; sovint fins i tot nien en colònies. Així, quan volen per traslladar-se d'un lloc a un altre en l'època de les migracions, arriben a formar grups de milers d'exemplars. Aquest ocell té un magnífic sentit de la orientació, i pot recordar amb precisió on ha deixat el seu niu de l'any anterior. S'alimenta dels insectes que captura a l'aire.

Nius d'oreneta al carrer Albereda, construïts a tocar la teulada de l'edifici del Casino de Girona.

Fan nius de fang arrodonits, i els situen en llocs arrecerats, sovint en construccions, sota els ràfecs, en porxos o sota els balcons, on la femella roman covant els ous i tenint cura dels polls, mentre que el mascle s'encarrega de cercar aliment. Quan les cries ja han crescut, la mare les ensenya a volar.

A casa nostra conviuen dues espècies principals d'orenetes: l'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i l'oreneta vulgar (Hirundo rustica). La primera, fosca de dors i clara de sota, amb el carpó conspicu de color blanc, és més urbana, com ho indica el seu nom llatí. L'oreneta vulgar, en canvi, és més pròpia de masos, corts i zones rurals, i d'aqui el seu nom llatí. Aquesta té la cua més llarga, la gola rogenca i no presenta el carpó blanc.


Bibliografia:
  • "Fauna urbana de Girona i rodalies", de Ponç Feliu Latorre. Guies dels Quatre Cantons. CCG Edicions, 2008. ISBN 978-84-96766-43-3.


    Per escoltar el so de la oreneta, obri els altaveus i premi play :
    Projecte Orenetes  • Back