La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Inaugurada el dijous 2 de maig 2013, l'exposició al Museu d'Història de la Ciutat, es pot visitar fins el 29 de setembre. Aquestes són algunes de les peces que s'hi exhibeixen. Els textos són extrets de les explicacions les peces de l'exposició i publicats per gentilesa dels comissaris.

El Tricorni i la Dona amb còfia

(Ampliar) - El Tricorni i la Dona amb còfia.

El Tricorni i la Dona amb còfia
Formen part de la tercera comparsa de capgrossos adquirits l'any 1891 a la Casa Escuder de Barcelona. Originàriament eren dues parelles, una amb berrugues i l'altra sense, a les quals es va afegir un capgròs antic, més petit, aparegut l'any 1875. Era el popular Esquivamosques que, proveït d'un fuet, obria pas a la resta de la comitiva. Han estat utilitzats en dues etapes diferents: de de 1891 a 1925 i de 1939 a 1952.

El capgròs El Tricorni

El capgròs El Tricorni. Al fons dibuix d'aquest capgròs, la Dona amb còfia i l'Esquivamosques - (Ampliar)

Gegants antics de la ciutat
CAP DEL GEGANT. Després de caigudes reiterades, el cap de fusta del gegant va ser substituït el 1956 per una rèplica de cartró. L'encarregat de recompondre la malmesa talla de fusta, extreure'n un motlle i realitzar-ne una còpia va ser el reconegut constructor de gegants Domingo Umbert.

Cap de gegant

(Ampliar) - Cap de gegant.

CASC DELS GEGANTS. A final del segle XIX els dos gegants duien vestimentes idèntiques de caire medieval, i un casc metàl·lic rematat amb una punta. Aquest casc és l'únic vestigi conservat del antics gegants de la ciutat. Els dos cascs només difereixen en la mida, ja que la parella retirada el 1896 era de més envergadura que els gegants actuals.

Casc de gegant

(Ampliar) - Casc de gegant.
Cap i casc de gegant

(Ampliar) - Cap i casc de gegant.

Vestuari dels gegants del segle XIX
ESBOSSOS D'ALFONS GELABERT. 1876 - L'aparença del gegant ha anat canviant al llarg dels segles. Originàriament era un personatge barbut, amb cuirassa i llança, que lluïa les armes de la ciutat pintades a la faldilla. Al segle XVIII anava caracteritzat de turc i, més endavant, de guerrer medieval armat amb una porra. La geganta, en canvi, anava vestida i pentinada al gust de l'època. Per corregir l'anacronisme entre les dues figures i, sobretot, per suprimir la despesa que suposava el constant condicionament de les gegantes, el 1876 es va confeccionar una nova indumentària dissenyada per Alfons Gelabert. La iniciativa no va durar gaire, i al cap de poc la geganta va tornar a aparèixer abillada a la moda, costum que va perdurar fins a la conversió dels gegants en reis, els primers anys del segle XX.

Dissenys confeccionats per la casa d'escultura decorativa P. Estany de Barcelona. Segle XIX

(Ampliar) - Dissenys confeccionats per la casa d'escultura decorativa P. Estany de Barcelona. Segle XIX.
Esbossos d'Alfons Gelabert, 1876

(Ampliar) - Esbossos d'Alfons Gelabert, 1876.
Esbossos per a la confecció de vestuari per als gegants. Segle XIX

(Ampliar) - Esbossos per a la confecció de vestuari per als gegants. Segle XIX.

Gegants remodelats per Casa Paquita 1925-1949
L'any 1925 l'Ajuntament va acordar una millora dels gegants. Hi van optar dues sastreries barcelonines: Malatesta i Casa Paquita. Dels antics gegants només es van mantenir els caps i les mans, restaurats a Olot. Les carcasses interiors de vímet i bona part dels complements metàl·lics que encara avui porten van ser fets en aquell moment.

El Rei i la Reina

(Ampliar) - El Rei i la Reina.

El Rei i la Reina
Els gegants eren adobats i renovats amb assiduïtat, però no tenim constància de la construcció de noves figures durant tres segles. A començament del segle XIX els vells gegants van ser substituïts per una nova parella. Amb motiu de les festes celebrades el 1833 pel jurament d'Isabel II, els gegants retirats es van rehabilitar, i per primera vegada la ciutat va disposar de dues parelles de gegants. Els antics eren coneguts popularment com els vells i els nous, com els joves. Els quatre gegants van desfilar plegats la resta del segle XIX.

Els gegants joves, reconvertits en reis i remodelats en diverses ocasions, van ser utilitzats fins al 1986. La indumentària que portaven va ser confeccionada per les modistes Remei Teixidor i Josefina Quiñoy l'any 1963, sota la supervisió de Joaquim Pla i Dalmau, i és una rèplica gairebé exacta dels vestits estrenats l'any 1947.

El Rei i la Reina

(Ampliar) - El Rei i la Reina.
Gegants i Capgrossos al la Cort Reial, 1920

(Ampliar) - Retrat dels gegants, els capgrossos i l'àliga de Corpus , juntament amb els ministrils, davant la farmàcia Roca, a la plaça de l'Oli, 1920. Autor: Foto Lux. Col·lecció Ajuntament de Girona. CRDI.
Desfilada de gegants a la plaça del Vi. 1920-1940

(Ampliar) - Desfilada de gegants a la plaça del Vi. 1920-1940. Autor desconegut. Fons Ajuntament de Girona. CRDI.

El capgròs El Tricorni

El capgròs El Tricorni - (Ampliar)

La Dona amb còfia

La Dona amb còfia - (Ampliar)

La bandera de la Ciutat

La bandera de la Ciutat
(Ampliar) - La bandera de la Ciutat. La fastusitat de banderes d'altres temps es va anar diluint ams el pas dels segles. La bandera de la vegueria va ser abolida amb la reordenació administrativa del decret de Nova Planta, i les desenes d'estendards dels gremis van desaparèixer amb l'esfondrament del sistema gremial al llarg del segle XIX.


La bandera de la Ciutat

La bandera de la Ciutat
(Ampliar) - La bandera de la ciutat, coronada amb la imatge de l'arcàngel Miquel, patró de l'antiga capella municipal, és l'única que va continuar sortint fins a la dissolució del seguici.
Els membres del cos de la Guàrdia Municipal nocturna, coneguts com els serenos, eren els encarregats de portar la bandera de la ciutat.


Vestuari d'herald de la ciutat

Vestuari d'herald de la ciutat
(Ampliar) - Recreació fantasiosa dels antics heralds ideada per Joaquim Pla i Dalmau a la dècada dels anys 50 del segle XX, els heralds de la ciutat es van crear amb la finalitat lúdica de donar la benvinguda als Tres Reis de l'Orient. La bona acollida ciutadana, però, va fer que s'integressin al seguici municipal, precedint la corporació en els actes oficials. La seva presència es justificava apel·lant als antecedents històrics d'aquestes figures: els pregoners que, amb trompetes o anafils, guarnits amb les armes de la ciutat, difonien les crides ja des del segle XIV. Els heralds de la ciutat van ser l'últim element a incorporar-se a la comitiva.

Vestuari d'herald de la ciutat

Vestuari d'herald de la ciutat - (Ampliar)


Gegants reis 1907-1925

Gegants reis 1907-1925 - (Ampliar) - A principis del segle XX la parella de gegants coneguts com els joves van ser convertits en reis. Transformació que els va dotar dels seus noms populars: el Rei i la Reina. Anteriorment, el consistori havia adquirit a l'attrezzista de Barcelona Eusebi Vidal uns gegants que ostentaven atributs reials. Eren unes figures molt econòmiques, de poc més de 300 pessetes, i d'escassa qualitat artística. La seva presentació pública, el 1902, va gener tota mena de burles a la premsa local, i els gegants van ser retirats i desballestats poc temps després.

El Rei i la Reina

El Rei i la Reina - (Ampliar)

El Rei i la Reina

El Rei i la Reina - (Ampliar)

El Rei i la Reina

El Rei i la Reina - (Ampliar)

El Rei i la Reina

El Rei i la Reina - (Ampliar)

[Més imatges]-------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés