La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Divendres 30 d'agost 2013

El divendres 30 d'agost 2013 es va inaugurar al claustre del monestir de Sant Daniel l'exposició itinerant que recorda l'annexió a Girona dels municipis de Sant Daniel, Palau-Sacosta i Santa Eugènia de Ter, de l'any 1963. El dia 30 de juny de 1963 es va signar la diligència d’incorporació dels antics municipis al de Girona en el Llibre d’actes dels respectius ajuntaments en compliment del Decret 3363/1962, de 20 de desembre.

Inauguració de l'Exposició 50 anys de l'annexió dels antics municipis
(Ampliar) - Inauguració de l'Exposició 50 anys de l'annexió dels antics municipis

Aquesta annexió va suposar que s'anés desdibuixant la identitat de cadascun d'aquests municipis i les seves tradicions, tot i que, gràcies a la voluntat d'alguns sandanielencs, santaugeniencs i palauencs que s'han negat a veure-les desaparèixer, se n'han mantingut algunes.

Amb motiu dels 50 anys de l'annexió d'aquests municipis l'Ajuntament de Girona i les entitats veïnals d'aquests territoris rememoren aquest fet, i han preparat un seguit d'activitats, una de les quals és aquesta exposició que s'exhibirà de forma itinerant.

Inauguració de l'Exposició 50 anys de l'annexió dels antics municipis
(Ampliar) - Inauguració de l'Exposició 50 anys de l'annexió dels antics municipis

L'acte, que va comptar amb la presència de regidors i un centenar de veïns de la vall, va ser presentat per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la priora del monestir de Sant Daniel, Maria Assumpció Pifarré i el secretari i el president de l'Associació de Veïns de Sant Daniel, Pep Valsalobre i Rafel Travé.
El veí de l'antic poble de Sant Daniel, Joan Camós va recitar una poesia sobre l'annexió a Girona que va emocionar al assistents.
El conservador del Museu de Vic, l'historiador Marc Sureda Jubany, va cloure l'acte amb una conferència sobre l'antic municipi de Sant Daniel.

Inauguració de l'Exposició 50 anys de l'annexió dels antics municipis
(Ampliar) - Inauguració de l'Exposició 50 anys de l'annexió dels antics municipis. Representants de l'ajuntament de Girona: Joan Olòriz, Roser Urra, Coralí Cunyat i Eduard Berloso.

Els municipis, abans.

Imatges històriques de diferents indrets, de la col·lecció de l'Ajuntament de Girona, representatives dels tres municipis a finals del segle XIX - principis del XX.

El pont de la Font del Bisbe sobre el riu Galligants, al barri de Sant Daniel, ca. 1900
(Ampliar) - El pont de la Font del Bisbe sobre el riu Galligants, al barri de Sant Daniel, ca. 1900. Autor desconegut. Fons Ajuntament de Girona - CRDI.
Vista de la fàbrica de les Indústries Químiques i Tartàriques, coneguda popularment com els Químics, a la zona de Palau Sacosta. 1920-1929
(Ampliar) - Vista de la fàbrica de les Indústries Químiques i Tartàriques, coneguda popularment com els Químics, a la zona de Palau Sacosta. 1920-1929. Autor desconegut. Col·lecció Ajuntament de Girona - CRDI.
El poble de Santa Eugènia, amb l'església al fons. 1877
(Ampliar) - El poble de Santa Eugènia, amb l'església al fons. 1877. Col·lecció Ajuntament de Girona - CRDI.


[Més imatges]-------------Back - Index - Next

La priora del monestir de Sant Daniel, Maria Assumpció Pifarré, durant la inauguració

Carles Puigdemont, alcalde de Girona, en la seva intervenció durant la inauguració

Rafel Travé, de l'Associació de Veïns de Sant Daniel, durant la inauguració

El Dr. Pep Valsalobre Palacios, de l'Associació de Veïns de Sant Daniel, durant la inauguració

Joan Camós, veí de Sant Daniel, llegint la seva poesia durant la inauguració

El conservador del Museu de Vic, l'historiador Marc Sureda Jubany, durant la inauguració

Logo de la commemoració
(Ampliar) - Logo de la commemoració

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés