La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 27 d'agost 2016 va tenir lloc una cercavila amb els gegants i el gegantó de Torroella de Montgrí, els gegants Carlemany i Anna Gironella, els capgrossos de Girona, grallers i bastoners de Fal·lera Gironina, i els capgrossos, gegants i banda de música de l'associació Grupo Cultura Aserrí, de Costa Rica (AGruCA), que varen fer ballar els seus insòlits personatges plens del simbolisme del seu país. La cercavila es va iniciar a la plaça de Santa Susanna del Mercadal, i va finalitzar a la Rambla de la Llibertat.

Gegants i gegantó de Torroella de Montgrí preparats per la cercavila
(Ampliar) - Gegants i gegantó de Torroella de Montgrí preparats per la cercavila.

Els gegants de Torroella de Montgrí.
La primera referència documental de l’existència d'aquests gegants es remunta a l’any 1608 i es troba que en una visita pastoral que va fer el bisbe Zuazo a la parròquia, on s'esmenta el gegant i un drac. Segurament, a finals del segle XVI, per la festivitat de Corpus, ja hi participarien els gegants.
Des d’aquest moment han anat passejant per Torroella, diversos gegants. Es documenta que a partir del 1628 el Gegant ja gaudeix de la companyia de la Geganta. També se sap de l’existència d’una àliga l’any 1638. Amb el temps, la parella dels gegants es fa present també a la Festa Major de Sant Genís i a altres celebracions.

El gegant de Torroella de Montgrí
(Ampliar) - El gegant de Torroella de Montgrí.

Els gegants més antics que es conserven, del 1880, són els que es troben exposats a Can Quintana. L’any 1948, es construixen al Taller d’En Bretxa d’Olot les rèpliques que surten actualment pels carrers i cercaviles. Els gegants actuals són de fusta i el seu treball escultòric és important. Ell representa a un noble fort i ferotge i ella a una pagesa vestida a la moda. El gegant duu casc al cap, una porra a la mà dreta, una espasa al cinturó i l’escut de la vila penjat del pit, mentre que la geganta porta un camafeu al coll, un vano a la mà dreta i una diadema de la que penja un vel blanc. Des de fa pocs anys van acompanyats per un gegantó que s’anomena Pauet del carrer del Riu.

Participants de Costa Rica, preparats per la cercavila
(Ampliar) - Participants de Costa Rica, preparats per la cercavila.

Els capgrossos i màscares de Costa Rica.
AGruCA es una organització cultural del Cantó d'Aserrí a la Provincia de San José, Costa Rica, l'objectiu de la qual és preservar i difondre les diverses manifestacions de la cultura popular de Costa Rica, com la mascarada i la cimarrona tradicional, xanques, música original, dansa folclòrica i popular, teatre i circ de carrer.
Durant l'agost 2016 han dut a terme una gira per Catalunya donant a conèixer els seus espectacles tradicionals, amb màscares tradicionals de principis del segle passat i personatges exclusius como la geganta, el viejo en zancos, la copetona, els negros, Ña Refugio, els enanos, el patas pa’arriba i el poli gordo acompanyats de de la música de la Cimarrona.

Els capgrossos de Girona, preparats per la cercavila
(Ampliar) - Els capgrossos de Girona, preparats per la cercavila.

Els gegants de Girona. En Carlemany i l'Anna Gironella.
Parella de gegants dissenyats per Carles Vivó i construïts a Tiana, al Taller Pere Botero, l´any 1985. Per això se'ls coneix popularment com els gegants d´en Vivó. En arribar a Girona el resultat no va agradar gens i se'ls va decapitar per a fer-los-hi uns caps nous a l´Escola d´Art La Mercè on també s'hi van fer els vestits, en substitució dels originals de la senyora Anna Breba, qui regalà les túniques i capes a la ciutat, i en el seu honor la gegantesa porta llur nom. El resultat no va ser massa harmoniós i es notava la desproporció entre mans i cap.
L´any 1993 van ser restaurats per David Ventura en ocasió del bateig de les rèpliques dels gegants històrics Fèlix i Maria Àngels. Des de l'any 1998 s´utilitzen unes rèpliques en cartró-pedra fetes al taller "El drac petit" de Terrassa. El pes del gegant és de 56 kgs i la seva alçada de 3,70 m. L'Anna Gironella pesa 41 kgs i té una alçada de 3,55 m.

Els capgrossos de Girona iniciant la cercavila
(Ampliar) - Els capgrossos de Girona iniciant la cercavila.

El gegantó Pauet del carrer del Riu, de Torroella de montgrí

(Ampliar) - El gegantó Pauet del carrer del Riu, de Torroella de montgrí.

La geganta de Torroella de Montgrí

(Ampliar) - La geganta de Torroella de Montgrí.

El gegant Porrer de Torroella de Montgrí

(Ampliar) - El gegant Porrer de Torroella de Montgrí.

L'escut de Torroella al pit del gegant Porrer de Torroella de Montgrí

(Ampliar) - L'escut de Torroella al pit del gegant Porrer de Torroella de Montgrí.

La geganta Anna Gironella, de Girona

(Ampliar) - La geganta Anna Gironella, de Girona.

El gegant Carlemany, de Girona

(Ampliar) - El gegant Carlemany, de Girona.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés