La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Presentació del llibre "La cuina d'El Pont dels Jueus"

El 27 de novembre de 2009 va tenir lloc al pati dels Rabins del Centre Bonastruc ça Porta, seu del Museu d'Història dels Jueus de Girona, la presentació de llibre de Martí Gironell qui va estar acompanyat de Joan Roca, xef d'El celler de Can Roca, restaurant que dos dies abans va ser distingit amb la seva tercera estrella Michelin, i autor del pròleg de l'obra, i del periodista Salvador Garcia-Arbós, gran coneixedor i divulgador de la temàtica jueva medieval a casa nostra.

L'autor

Martí Gironell, nascut a Besalú al 1971, és periodista i llicenciat en Filologia Anglesa. Després de la seva activitat a la premsa i a la ràdio, actualment treballa als serveis informatius de Televisió de Catalunya i col·labora amb el diari El Punt.

El seu debut com a novel·lista, El pont dels jueus, ha venut més de 60.000 exemplars, i compta en versions en castellà, italià i portuguès per al Brasil. La seva segona novel·la, La venjança del bandoler, va guanyar l'any 2008 el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica. També és autor del llibre de relats La ciutat dels somriures. Històries de supervivència a Bombai, sobre la seva experiència a l'Índia, i de Pla de vol, de temàtica empresarial.

El llibre

Arran del procés de documentació de la seva celebrada novel·la El pont dels jueus, Martí Gironell va recopilar una gran quantitat de receptes de l'època medieval, tant jueves com cristianes, que ara es posa a l'abast de tothom en un volum.

Aquest és un viatge a l'època medieval a través d'una cuina que ha perdurat al llarg dels segles; encara avui, alguns dels seus plats es preparen com ho feien els nostres avantpassats. Una cuina que es caracteritza per aprofitar ingredients de temporada i productes del bosc, que barreja carn, verdura i peix i que, per qüestions pràctiques i de supervivència, ja aprofitava les restes de menjars anteriors. Les receptes d'aquest recull han estat actualitzades perquè es puguin elaborar fàcilment a casa, i inclou ingredients que abans no existien i que acaben d'arrodonir els plats.

Aquest receptari dóna l'oportunitat d'assaborir El pont dels jueus d'una altra manera. Un viatge en el temps a partir del gust, l'olor, els colors i la textura dels ingredients i receptes que formen part d'una gastronomia variada, saborosa, rica i refinada, humil, senzilla i efectiva. Que vagi de gust!

(Adaptació de textos extrets de l'obra)

Sobre l'autor
 • www.martigironell.columnaedicions.cat. Web oficial de l'autor del llibre.

  Sobre el Centre
 • Centre Bonastruc ça Porta. Reportatge fotogràfic i article sobre la seu del Museu d'Història dels Jueus de Girona.

 • Museu d'Història dels Jueus de Girona. Reportatge fotogràfic i informació pràctica sobre el Museu d'Història dels Jueus de Girona.

  Sobre els jueus i Girona
 • Els jueus a Girona (I). Història dels jueus a la ciutat de Girona, des de les primeres dades documentals fins el segle XIII.

 • Els jueus a Girona (II). Història dels jueus a la ciutat de Girona, des del segle XIII fins a l'expulsió el 1492.

 • Mossé ben Nahman, dit Bonastruc ça Porta. Biografia de l'anomenat Jueu dels quatre noms, el gran cabalista gironí.

 • El Call de Girona: la petja jueva. Itinerari turístic per l'antic Call de Girona.


  Back-Index • Signatura de llibres per l'autor  L'autor del llibre, Martí Gironell, i del pròleg, Joan Roca, durant la presentació.  Portada del llibre

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés