Exposició temporal a l'Àmbit 3 del Museu d'Art
Del 02/04/2009 al 30/08/2009

L'exposició s'inicia amb el testimoniatge del món grec a Empúries, i s'endinsa en la història de l'art català des del neoclassicisme, passant pel modernisme i noucentisme, fins les obres produïdes al segle XX per artistes del nostre país influenciats per l'ideal estètic del món grec.

La troballa de l'Esculapi d'Empúries l'any 1909 va coincidir amb el punt àlgid del noucentisme català; la concepció estètica d'aquest moviment conjuntament amb les influències gregues s'evidencien en el treball del pintor Torres-García, de forma molt accentuada a les pintures murals del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Quinze anys més tard, el 1923, Francesc Cambó, va fundar la Col·lecció Bernat Metge, traduccions al català de les obres cabdals de la literatura clàssica, grega i llatina. Anys més tard, la publicació de la traducció de l'Odissea feta per Carles Riba i les il·lustracions de E.C. Ricart, el 1948, esdevingué un referent de l'art i la cultura catalana hereva del temps de la Mancomunitat i de la República.

A part les referències literàries, l'exposició mostra una acurada mostra de peces plàstiques -dibuixos, pintures, escultures, joies- que conjuguen simultàniament l'estil imperant en l'època de producció i les idees estètiques heretades del món grec.Per saber-ne més:

  • www.museuart.com. Web del Museu d'Art, amb més informació, horaris, etc.
  • Cartell de l'exposició. Fragment de pintura de Torres-García    Back-Index-Next