La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 16 de juny 2017 es va inaugurar, a la Casa Masó, l'exposició "Els Masó: artistes i col·leccionistes", on es presenta per primera vegada una selecció de les obres que els Masó van anar adquirint a finals del segle XIX i principis del XX, per mostrar fins a quin punt la presència i contemplació de l'art era un fet essencial en les seves vides.
L'acte inaugural va anar a càrrec del comissari de l'exposició Ignasi Domènech i Vives i la regidora M. Àngels Planas i Crous, tinenta d'alcaldia de l'Àrea d'Hisenda i Règim Interior, en representació de l'alcaldessa Marta Madrenas.

Una de les sales de l'exposició

(Ampliar) - Una de les sales de l'exposició.

Rafael Masó va heretar del seu pare i del seu avi l’afició per al col·leccionisme d’art antic i modern, i gràcies a ells avui la Casa Masó és un petit museu d’art català de l’època del Modernisme i el Noucentisme, ple d’objectes carregats d’història. Aquest projecte ha permès estudiar amb detall no només la rellevància i el significat de les pintures, escultures, dibuixos i objectes decoratius de la família Masó sinó que vol explicar què representava la col·lecció en el context cultural i social de la Girona de l’època. Al mateix temps, l’exposició també suposa el primer estudi que es fa de l’obra pictòrica de Gaudenci Masó (Santiago de Cuba, 1830 – Girona, 1893) i de Rafael Masó Pagès (Barcelona, 1851 – Girona, 1915), l’avi i el pare de l’arquitecte, respectivament. L’estudi també ha tret a la llum detalls fins ara desconeguts de les vides d’ambdós personatges.
Així doncs, s’hi poden veure mós de 150 pintures i escultures d’autors com Eugenio Lucas, Vicente López, Modest Urgell, Laureà Barrau, Joan Brull, Celso Lagar, Mela Muter, Xavier Montsalvatge, Enric Casanovas, Feliu Elias i Martí Gimeno, acompanyades per una interessant mostra de dibuixos d’artistes espanyols i italians dels segles XVII, XVIII i XIX, i objectes decoratius.

Una de les sales de l'exposició

(Ampliar) - Una de les sales de l'exposició.

Gaudenci Masó i l'origen de la nissaga gironina. Gaudenci Masó Ruí de Espejo (Santiago de Cuba, 1830 - Girona, 1893) va ser un "indiano" amb una vida vinculada als negocis naviliers, en algunes de les empreses més destacades de la marina catalana de mitjans del segle XIX. Fou un dels clars protagonistes de la transformació de la marina a vela a la de vapor, amb la creació d'importants empreses navilieres i comercials.
Anys més tard, a Girona, creà el diari El Constitucional i fou nomenat oficial de l'Audiència. D'una forma gens comuna dins el panorama dels empresaris catalans dels seu temps, durant la seva juventut Gaudenci Masó va combinar els negocis amb la pràctica de la pintura, amb un estil pròxim al del pintor natzarè Claudi Lorenzale.

Una de les sales de l'exposició

(Ampliar) - Una de les sales de l'exposició.

Rafael Masó Pagès, pintor i col·leccionista. Rafael Masó Pagès (Barcelona, 1851 - Girona, 1915) es formà com a pintor dins l'òrbita del realisme i de l'escola d'Olot. Va estudiar dret a Barcelona i enginyeria agrícola a Bolonya, on també asistí a l'Acadèmia de Belles Arts. Participà en diverses exposicions, en les quals la seva obra meresqué un cert reconeixement, però finalment va dedicar-se a pintar només com a aficionat. Fundador del Diario de Gerona, procurador, regidor i diputat provincial, Masó Pagès va anar fent una interessant col·lecció de pintura catalana i de dibuixos italians i espanyols dels segles XVII al XIX, un cas realment excepcional en l'època de la Girona de la Restauració.

Una de les sales de l'exposició

(Ampliar) - Peces a una de les sales de l'exposició.

Una de les sales de l'exposició

(Ampliar) - Peces a una de les sales de l'exposició.

Una de les sales de l'exposició

(Ampliar) - Peces a una de les sales de l'exposició.

Un moment de la inauguració de l'exposició

(Ampliar) - Un moment de la inauguració de l'exposició.

Visita guiada a l'exposició

(Ampliar) - Visita guiada a l'exposició.

Icones bizantines. Esquerra: Crist en Majestat, segle XV. Dreta: Mare de Déu amb el Nen, segle XVII. Tremp sobre fusta i pastillatge. Col. Montserrat Masó Bru, Girona

(Ampliar) - Icones bizantines. Esquerra: Crist en Majestat, segle XV. Dreta: Mare de Déu amb el Nen, segle XVII. Tremp sobre fusta i pastillatge. Col. Montserrat Masó Bru, Girona.

Laureà Barrau i Buñol. Estudi de cap de nena. Ca. 1900. Fundació Rafael Masó

(Ampliar) - Laureà Barrau i Buñol. Estudi de cap de nena. Ca. 1900. Fundació Rafael Masó.

Xavier Montsalvatge. Girona. s/d. Tècnica mixta sobre cartró. Col. Montserrat Masó Bru, Girona

(Ampliar) - Xavier Montsalvatge. Girona. s/d. Tècnica mixta sobre cartró. Col. Montserrat Masó Bru, Girona.

Gaudenci Masó. Autoretrat. Ca. 1850. Oli sobre tela. Col. Família de Narcís Masó, Girona

(Ampliar) - Gaudenci Masó. Autoretrat. Ca. 1850. Oli sobre tela. Col. Família de Narcís Masó, Girona.

Rafael Masó Pagès. Autoretrat. s/d. Oli sobre tela. Col. Família de Narcís Masó, Girona

(Ampliar) - Rafael Masó Pagès. Autoretrat. s/d. Oli sobre tela. Col. Família de Narcís Masó, Girona.

Joan Baptista Coromina. Retrat de Rafael Masó. 1908. Oli sobre tela i llautó repussat. Col. Esperança Sánchez Masó, Girona

(Ampliar) - Joan Baptista Coromina. Retrat de Rafael Masó. 1908. Oli sobre tela i llautó repussat. Col. Esperança Sánchez Masó, Girona.

Gaudenci Masó. Al·legories de la primavera, l'estiu, la tardor i l'hivern. Ca. 1857-1860. Oli sobre tela. Fundació Rafael Masó

(Ampliar) - Gaudenci Masó. Al·legories de la primavera, l'estiu, la tardor i l'hivern. Ca. 1857-1860. Oli sobre tela. Fundació Rafael Masó.

Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, durant la inauguració

(Ampliar) - Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, durant la inauguració.

Ignasi Domènech i Vives, comissari de l'exposició, durant la inauguració

(Ampliar) - Ignasi Domènech i Vives, comissari de l'exposició, durant la inauguració.

M. Àngels Planas i Crous, tinenta d'alcaldia de l'Àrea d'Hisenda i Règim Interior, durant la inauguració

(Ampliar) - M. Àngels Planas i Crous, tinenta d'alcaldia de l'Àrea d'Hisenda i Règim Interior, durant la inauguració.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés