La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Del 5 de juny al 27 de setembre 2015 s'exhibeix al Museu d'Història de Girona l'exposició "Girona als ulls de les viatgeres. Segles XIX-XX", mostra que pretén aportar a l'espectador una nova perspectiva de recerca i valoració històrica que contempla la de gènere, donant veu a les dones pioneres del viatge turístic a Girona.

Col·laboradors de la pel·lícula Roc. Autor desconegut, 1958

(Ampliar) - Col·laboradors de la pel·lícula Roc. Autor desconegut, 1958. D'esquerra a dreta: els dos primers no identificats, Josep Tarrés, Patrícia Chaplin, Jordi Soler, i Lluïsa de Batlle, asseguts al pati de l'estudi d'Antoni Varés. Imatge Ajuntament de Girona - CRDI.
"Tot era perfecte, el que fos, mentre hi fos ell. Ell m'alegrava els dies. Li agradava tant ensenyar-me Girona, que jo compartís el que ell estimava. M'explicava que allò no havia de canviar mai, A tot allò que feia centenars d'anys que era allà, Madrid li volia fer la cirurgia estètica en unes quantes hores". Patrice Chaplin.

Una selecció de vint-i-cinc testimonis de dones que relaten les experiències i emocions sentides en el seu pas per Girona. Una mirada diferent de la ciutat a través del testimoni literari en primera persona de les dones estrangeres que van visitar-la; una imatge de la ciutat que es va estendre en els seus cercles contemporanis més immediats, en una època en la que el monopoli del viatge estava exclusivament en mans dels homes.
La mostra posa especial èmfasi en les percepcions i mirades femenines de les agosarades ladies i madames del segle XIX i les primeres turistes que arribaren a la ciutat, ja ben entrat el segle XX.

Una de les sales de l'exposició. Diligències i tartanes eren els vehicles de transport més habituals
(Ampliar) - Una de les sales de l'exposició. Diligències i tartanes eren els vehicles de transport més habituals.

La mostra es basa en el projecte "Viatgeres a la Girona dels segles XIX i XX", guanyador de la Beca 8 de març, d'estudis històrics de les dones de Girona, convocada per l'Ajuntament de Girona l'any 2013.
A l’exposició s’hi poden veure diferents objectes de contextualització, com ara vestits d’època, objectes d’equipatge antics, diaris de viatge, guies turístiques i nombroses imatges de la ciutat. Igualment, hi són presents els diferents mitjans de transport que van utilitzar les dones viatgeres des del segle XIX, sempre acompanyats del relat en primera persona de les vivències de totes elles.
Exposició comissariada per Cristina Ribot Bayé, amb la col·laboració del Patronat de Turisme.

Sala de l'exposició dedicada a les viatgeres escriptores
(Ampliar) - Sala de l'exposició dedicada a les viatgeres escriptores.
Vestits d'època i objectes d'equipatge antics
(Ampliar) - Vestits d'època i objectes d'equipatge antics.
Automòbil antic a l'entrada de l'exposició
(Ampliar) - Automòbil antic a l'entrada de l'exposició.
Paisatge de Girona. Antoni Graner Viñuelas, c. 1850. Oli sobre tela. Museu d'Història de Girona
(Ampliar) - Paisatge de Girona. Antoni Graner Viñuelas, c. 1850. Oli sobre tela. Museu d'Història de Girona.
Bicicleta d'època
(Ampliar) - Bicicleta d'època.
Vestits d'època i objectes d'equipatge antics
(Ampliar) - Vestits d'època i objectes d'equipatge antics.

El carrer de Cúndaro, tal com el va veure Mela Muttermilch (Varsòvia 1886 - París 1967)

(Ampliar) - El carrer de Cúndaro, tal com el va veure Mela Muttermilch (Varsòvia 1886 - París 1967). Oli sobre tela, 1914. 50 x 60 cm. Donació de la família Montsalvatge. Museu d'Història de Girona.

Retrat de Patricia Langdon-Davies. Les percepcions i mirades femenines de les agosarades ladies i madames del segle XIX i les primeres turistes que arribaren a la ciutat, ja ben entrat el segle XX

(Ampliar) - Retrat de Patricia Langdon-Davies. Les percepcions i mirades femenines de les agosarades ladies i madames del segle XIX i les primeres turistes que arribaren a la ciutat, ja ben entrat el segle XX.

L'Onyar a Girona. Oli sobre tela de Mela Muttermilch, 1914

(Ampliar) - L'Onyar a Girona. Oli sobre tela de Mela Muttermilch, 1914. Museu d'Art de Girona. L'artista Mela Muttermilch arribà a Girona a primers de març de 1914, després que se li encomanés una exposició individual a la Sala Athenea de la ciutat, que es va fer entre el 24 i el 31 de maig del mateix any. S'instal·là a la part vella, freqüentà les reunions d'artistes i intel·lectuals gironins al Cafè Norat, va fer amistat amb Manolo Hugué i pintà amb una gran dedicació en una galeria del Museu Provincial de Girona que ella mateixa transformà en taller. Allà va néixer L'Onyar a Girona, que acabà essent comprat pel Museu de la Ciutat.

Diligència de nit entre Girona i Perpinyà. Gravat de Gustave Doré, 1870
(Ampliar) - Diligència de nit entre Girona i Perpinyà. Gravat de Gustave Doré, 1870.
Patrice Chapin a Girona. Autor desconegut, 1956

(Ampliar) - Patrice Chapin a Girona. Autor desconegut, 1956. Pseudònim de Patrice Betaudier, escriptora i guionista britànica. Casada amb Michael Chaplin, fill de Charles Chaplin i Oona O'Neill, es va divorciar un temps després. D'Albany Park a Girona (1986) és la seva primera obra autobiogràfica, centrada en les seves experiències de joventut i els seus viatges d'anada i tornada de Girona, una ciutat per la qual ha sentit sempre un magnetisme especial. L'any 2004 va publicar La ciutat dels secrets, fruit de la inspiració literària que li va proporcionar la ciutat de Girona, que visita sovint. Imatge Ajuntament de Girona, CRDI.

Uniforme de militar francès. Reproducció de 1950 d'un uniforme de 1800. Llana. Museu d'Història de Girona

(Ampliar) - Uniforme de militar francès. Reproducció de 1950 d'un uniforme de 1800. Llana. Museu d'Història de Girona.

Automòbil antic a l'entrada de l'exposició

(Ampliar) - Automòbil antic a l'entrada de l'exposició.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés