La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 18 de juny 2016 es va inaugurar a la Casa Pastors l'exposició "Girona Plató", un recorregut cinematogràfic i televisiu per la ciutat de Girona.
La història de Girona com a plató es remunta als mateixos inicis del cinema i la televisió. Des d'aleshores, la ciutat ha anat repetint l'experiència gràcies a la creativitat de cineastes locals i per haver-se convertit en escenari fonamental de produccions nacionals i internacionals que han sabut convertir-la en escenari per a tot tipus de gèneres.

Reproducció de l'escut dels Lannister. Game of Thrones (Joc de Trons). Resina de polystone pintada amb el lleó de la casa Lannister i corretges de cuir

(Ampliar) - Reproducció de l'escut dels Lannister. Game of Thrones (Joc de Trons). Resina de polystone pintada amb el lleó de la casa Lannister i corretges de cuir.

El rodatge de la sèrie "Joc de Trons" és la culminació d'un viatge que implica al conjunt de la ciutat i que l'ha situat en el moment més àlgid de la seva projecció internacional. L'exposició és un recorregut per la Girona que vista a la pantalla, ja sigui interpretant-se a ella mateixa o bé evocant d'altres ciutats o mons imaginaris.

Crist en majestat de la minisèrie Ermessenda (TV3, 2011)

(Ampliar) - Crist en majestat de la minisèrie "Ermessenda" (TV3, 2011).

L'exposició organitzada pel Museu d'Història de Girona, el Museu del Cinema i Girona Film Office, ha estat comissariada per Pep Prieto i Laura Merino, va ser inaugurada amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, els dos comissaris de l'exposició, Carles Ribas, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, la directora del Museu d'Història i del Museu dels Jueus de la ciutat, Sílvia Planas, i del director del Museu del Cinema de Girona, Jordi Pons.
Ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció Benejam, la Filmoteca de Catalunya, la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i l'empresa Movistar +.

Reproducció del casc de Loras Tyrell (Joc de Trons, 2016)

(Ampliar) - Reproducció del casc de Loras Tyrell ("Joc de Trons", 2016).

Els espais de l'exposició.
La ciutat revelada. Girona ha estat l'escenari perfecte de ficcions en què ha tingut l'oportunitat d'interpretar-se a ella mateixa. En alguns casos, per l'obstinació de cineastes locals a validar-la com a plató, però també perquè projectes de tots els gèneres l'han sabut convrtir en embolcall perfecte de la trama.
La ciutat disfressada. Cada ciutat són moltes ciutats, i la ficció acostuma a reflectir-ho amb una convicció enlluernadora. Les cares d'aquesta Girona maquillada s'han exhibit en històries que necessitaven un escenari permeable, capaç: de transportar-nos a un passat que encara batega o a uns regnes d'inspiració fantàstica.

Cartells de pel·lícules i fotografies dels rodatges

(Ampliar) - Cartells de pel·lícules i fotografies dels rodatges.

La ciutat en construcció. Tot rodatge exigeix un procés de transformació de l'espai on transcorre. Girona, per les seves característiques, permet aproximar-nos amb una particular intensitat a la construcció d'un plató, fet que comporta un treball exhaustiu de tots els implicats.
Pluja d'idees. El guió és la pauta que fa possible el miracle de la narració en imatges, i és l'instrument que assenyala els espais on transcorre l'acció. La ciutat cobra vida a les pàgines d'aquests guions, com a pluja d'idees que queden impreses a l'imaginari col·lectiu.
Pausa publicitària. El món de la publicitat acostuma a buscar espais amb personalitat pròpia que serveixin per crear el marc perfecte per al seu missatge comercial. Girona ha estat seleccionada en nombroses ocasions per al rodatge d'anuncis de tot tipus de productes que ofereixen, a vegades, una visió ben insòlita de la ciutat.

Cartells de pel·lícules rodades a Girona

(Ampliar) - Cartells de pel·lícules rodades a Girona.

 • Girona, ciutat de Cine - Web dedicada als rodatges a al ciutat de Girona i altres poblacions de les comarques gironines.

 • Escenaris de Joc de Trons - Article i reportatge fotogràfic dels diversos escenaris durant el rodatge de Joc de Trons a Girona.

 • Escenaris i personatges de Joc de Trons - Article i reportatge fotogràfic dels diversos escenaris i personatges del rodatge de Joc de Trons a Girona.

 • Rodatges de Joc de Trons - Article i reportatge fotogràfic dels rodatges de diverses escenes de Joc de Trons a Girona.

 • Estrena de Joc de Trons - Article i reportatge fotogràfic de l'estrena del primer episodi de la sisena temporada de la sèrie, rodat parcialment a Girona.

 • Josep Porta Galubart. Dibuix original de Pandora and the Flying Dutchman (Pandora i l'holandès errant), 1950

  (Ampliar) - Josep Porta Galubart. Dibuix original de "Pandora and the Flying Dutchman" (Pandora i l'holandès errant), 1950.

  Rodatge de la pel·lícula Mi general a Girona

  (Ampliar) - Rodatge de la pel·lícula "Mi general" a Girona. 23 desembre 1986. Autor: Carles Sanz Gutiérrez. CRDI - Ajuntament de Girona

  Vestit de cort de Joc de Trons. Col·lecció particular de Sastrería Cornejo

  (Ampliar) - Vestit de cort de la sèrie "Joc de Trons". Col·lecció particular de Sastrería Cornejo.

  Pep Prieto i Laura Merino, comissaris de l'exposició, durant la inauguració

  (Ampliar) - Pep Prieto i Laura Merino, comissaris de l'exposició, durant la inauguració.

  Cartell de El perfum. Història d'un assassí, algunes seqüències de la qual varen ser rodades a Girona

  (Ampliar) - Cartell de "El perfum. Història d'un assassí", algunes seqüències de la qual varen ser rodades a Girona.

  Exposició de guions

  (Ampliar) - Exposició de guions.


  [La inauguració]

  [Més imatges]-------------Back-Index-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés