La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 18 de febrer 2016 Girona va retre un homenatge a Francesc Ferrer i Gironès, amb motiu del desè aniversari de la seva mort, al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona.
Hi han participat Maria Mercè Roca, escriptora i portaveu del grup municipal d'ERC - Moviment d'Esquerres; Toni Strubell, filòleg i polític i coordinador de la Comissió de la Dignitat, iniciativa per recuperar els documents catalans espoliats per Franco i dipositats a l'arxiu de Salamanca; Pere Vigo, exdiputat del Parlament de Catalunya des del 1999 fins el 2011; Jaume Piquer, dinamitzador del Consell Participatiu per a la Llengua de l'Ajuntament de Girona, i Cristina Alsina, exregidora de l'Ajuntament de Girona del 2003 al 2011 i exportaveu del grup d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Girona del 2006 al 2011.

Inici de l'homenatge al Saló de Descans del Teatre Municipal

(Ampliar) - Inici de l'homenatge al Saló de Descans del Teatre Municipal

Francesc Ferrer i Gironès (Girona, 1935 - 2006). Va néixer en una família obrera, el seu pare era paleta. Després de finalitzar els estudis a l'escola de comerç, va començar com a escrivent a la Farinera Ensesa. Mentre treballava va continuar estudiant, primer el peritatge i després el professorat. Va ser professor a l'escola de Comerç a Sabadell. El 1963 va ser un dels promotors de la Llibreria Les Voltes a Girona, la primera que en les circumstàncies difícils del franquisme tardà, es dedicava obertament a la cultura catalana. El 1972 va esdevenir el president de la nova delegació d'Òmnium Cultural de Girona que va haver de treballar en la semiclandestinitat fins a la mort del dictador.

El record de Francesc Ferrer i Gironès

(Ampliar) - El record de Francesc Ferrer i Gironès

Ferrer va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya, partit pel qual fou escollit senador a les eleccions generals espanyoles del 1977. L'any següent va deixar CDC i del 1979 al 1993 va ser seguir sent senador, aquesta vegada com a independent pel Partit dels Socialistes de Catalunya. Del 1995 al 2003 va ser diputat al Parlament de Catalunya com a independent per Esquerra Republicana de Catalunya. El 2003 es va presentar com a candidat a l'alcaldia de Girona per ERC, també com a independent, i en va ser tinent d'alcalde.

El públic del Saló de Descans durant l'homenatge

(Ampliar) - El públic del Saló de Descans durant l'homenatge

Actuà com a activista en favor de la llengua catalana, i va publicar diversos llibres sobre la persecució del català. Va col·laborar amb entitats i mitjans de comunicació com el setmanari Presència, els Amics de la Bressola o la cooperativa Papyrus, que va fundar el diari El Punt. Era membre del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua. Els seus assaigs han esdevingut de referència i van tenir la meticulositat, rigor, constància i fermesa per anar recollint totes les lleis que des de 1714 s'han encarregat d'anar laminant o directament eliminant els drets relatius a la llengua catalana.

Maria Mercè Roca durant el seu parlament

(Ampliar) - Maria Mercè Roca durant el seu parlament

Fora de l'àmbit de la llengua realitzà estudis sobre temes econòmics i socials de les comarques gironines. Una de les darreres obres va ser una biografia històrica sobre Isabel Vilà i Pujol (1843-1896), una de les primeres dones sindicalistes al segle XIX, que va inspirar els autors del musical IsaVel, estrenat el 2013.
El 24 de juny del 2005, ERC el va homenatjar en una sessió solemne i el 14 de novembre del mateix any, el ple del Parlament de Catalunya li va retre un homenatge nacional. Morí el 17 de febrer de 2006 a conseqüència d'un linfoma cutani. (Text biogràfic adaptat de Viquipèdia).

Montserrat Pumarola, vídua de Francesc Ferrer, durant l'homenatge

(Ampliar) - Montserrat Pumarola, vídua de Francesc Ferrer i Gironès, durant l'homenatge


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

Francesc Ferrer i Gironès

(Ampliar) - Francesc Ferrer i Gironès.
Foto: Boladeres-Montserrat Pumarola (Viquipèdia).

Maria Mercè Roca, escriptora i portaveu del grup municipal d'ERC - Moviment d'Esquerres

(Ampliar) - Maria Mercè Roca, escriptora i portaveu del grup municipal d'ERC - Moviment d'Esquerres

Pere Vigo, exdiputat del Parlament de Catalunya

(Ampliar) - Pere Vigo, exdiputat del Parlament de Catalunya

Toni Strubell, filòleg i polític i coordinador de la Comissió de la Dignitat

(Ampliar) - Toni Strubell, filòleg i polític, coordinador de la Comissió de la Dignitat

Jaume Piquer, dinamitzador del Consell Participatiu per a la Llengua

(Ampliar) - Jaume Piquer, dinamitzador del Consell Participatiu per a la Llengua

Cristina Alsina, exregidora de l'Ajuntament de Girona

(Ampliar) - Cristina Alsina, exregidora per ERC de l'Ajuntament de Girona

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés