L'Auditori Josep Irla

La reconversió i remodelació de l'antic Hospital de Santa Caterina, que va cumplir la seva funció sanitària durant gairebé 350 anys, en la nova seu de la Generalitat a Girona, duta a terme per l'equip d'arquitectes Josep Fuses i Joan Viader, ha suposat la recuperació d'espais emblemàtics per a usos culturals.

Aquest és el cas de l'Auditori Josep Irla, situat a la planta baixa de l'edifici, amb una capacitat per a unes cent-cinquanta persones, i que ocupa l'espai de l'antiga capella de l'Hospital. En aquest local, i aprofitant les dimensions del mur oposat a l'entrada, s'hi exhibeix el notable quadre "El gran dia de Girona", obra de Ramon Martí i Alsina (1826-1894).

Ampliar
(Ampliar)
El gran dia de Girona

Josep Irla i Bosch, President de la Generalitat

El nom de l'auditori és un homenatge al 124è President de la Generalitat de Catalunya, nascut a Sant Feliu de Guíxols el 24 d'octubre de de 1876 i mort a l'exili, a Saint Rafael, Provença, el 19 de setembre de 1958.

Nascut en el sí d'una família d'hostalers, el més gran de tres germans, creà una important empresa surera, i fundador, a la seva vila, de la revista federal El Programa. Capdavanter del republicanisme catalanista a les comarques gironines, fou alcalde de Sant Feliu de Guíxols, el 1909, Conseller de la Mancomunitat i Diputat de la Diputació Provisional de la Generalitat per La Bisbal. El 27 de juny de 1931, amb l'adveniment de la República fou elegit Diputat a les Corts Constituents i, el 1932, Diputat, per Esquerra Republicana, al Parlament de Catalunya, del qual esdevingué membre de la Diputació Permanent, de les Comissions permanents d'Obres Públiques i de Sanitat, així com de les Comissions de Pressupostos i de Llei Municipal, de la qual fou substituït el 8 d'agost de 1933.

Fou Conseller de Governació des del 24 de gener fins al 7 de febrer de 1933, del qual càrrec dimití per motius de salut; també fou comissari a Girona i Cap de Serveis d'Assistència Social. L'1 d'octubre de 1938 fou elegit President del Parlament, en l'última sessió que aquest tingué.

Al gener de 1939 s'exilià a França, i després de l'afusellament de Lluís Companys el 1940 assumí interinament, com a President del Parlament i d'acord amb l'Estatut Interior de Catalunya, la Presidència de la Generalitat des de l'octubre del 1940 fins al 7 de maig de 1954, en què dimití, i formà un Govern de personalitats durant els anys 1945 a 1948 (Pompeu Fabra, Carles Pi i Sunyer, Antoni Rovira i Virgili, Josep Carner, Joan Comorera, Manuel Serra i Moret i Pau Padró).

Morí a l'exili, a Sant Rafael, Provença, el 19 de setembre de l'any 1958. Les seves despulles foren traslladades d'Occitània a Barcelona el 23 d'octubre de 1981 i rebudes solemnement el mateix dia pels Presidents Jordi Pujol i Heribert Barrera al Saló de Sant Jordi de la Generalitat, on romangueren tota la nit fins a l'endemà, en què foren sebollides al cementiri de Sant Feliu de Guíxols.

Més informació biogràfica a www.irla.cat.

Josep Irla i Bosch (1876-1958) (Wikipèdia)

Ampliar
(Ampliar)
Publicació a "La Humanitat" de la formació del govern del President Irla. Edició del 23 de setembre de 1945. Font: El Temps, núm. 1369, setembre 2010


Back-Index