Centre Bonastruc ça Porta, dissabte 4 i diumenge 5 de setembre de 2010.

Les 21 ciutats de la Red de Juderías de España, juntament amb 4 ciutats col·laboradores, oferiren novament un ampli programa d'activitats i esdeveniments per descobrir la cultura i el patrimoni jueu. El lema d'aquest any, "ART i JUDAISME", explora les diverses connexions entre ambdós temes, centrant-se en les disciplines clàssiques: pintura, escultura, literatura, música, cinema o teatre; en els artises, així com en altres aspectes, com l'art aplicat a l'àmbit religiós, el mecenatge i les col·leccions artístiques, i molt més. A la celebració d'aquesta Jornada s'hi uneixen més de 20 països europeus, des de Noruega a Itàlia, des d'Anglaterra a Ucraïna.

Exposició: Huellas Paralelas. Pintures de Rosa Juanco.

La sèrie de fotografies i olis que l’autora ens presenta parteixen d’un conjunt d’imatges dels barris jueus espanyols vistes com a forma d’expressió arquitectònica sefardita, però presentades des d’un punt de vista que ens faci mirar-les des del present, com a llocs que no s’han perdut sinó que formen part de les nostres ciutats, de la nostra cultura.

Exposició del llibre del mes. Fons Biblioteca E. E. Schalit.

Selecció de llibres antics entorn l’any nou jueu, rituals i calendaris de Roix ha-Xanà. Tres calendaris segons el còmput jueu, amb anotacions i consells útils per a les celebracions, les oracions i els aspectes relacionats amb el culte jueu, i amb indicacions sobre les estacions de l’any i la relació de les festes cristianes. D’altra banda, també s’exposarà un llibre d’oracions per al Roix ha-Xanà amb el text en hebreu i alemany.

El Call, font d'inspiració artística.

Activitat dinamitzada per la companyia Va de Contes amb la participació dels assistents en diferents manifestacions artístiques de petit format, al voltant del món jueu. L’activitat inclou un tastet d’aliments simbòlics de la festa l’any nou jueu, Roix ha Shanà.

Art i judaisme: a l’entorn de Walter Benjamin

Walter Benjamin i el cinema. Conferència a càrrec de la Dra. Carme Pardo, professora de la Universitat de Girona, i projecció de la pel·lícula "Qui va matar Walter Benjamin...", de David Mauas, amb diàleg obert amb el director.

Cal·ligrafia artística hebrea, dirigit per Marc Boix.

Els participants s’endinsaran en la màgia de l’escriptura hebrea d’una manera senzilla i enjogassada, descobrint la forma, el missatge i l’encant de les lletres de l’alefat.

Les imatges del reportatge han estat obtingudes durant la visita el 4 i 5 de setembre de 2010.  • El Call. Reportatge fotogràfic dels carrers que formaren l'antic barri jueu de Girona.

  • El Centre Bonastruc ça Porta. Reportatge fotogràfic del centre que acull el Museu d'Història dels Jueus.

  • Història dels jueus a Girona. Sèrie d'articles sobre la història dels jueus a la ciutat de Girona, fins l'any 1492.

  • X Jornada Europea de la Cultura Jueva. Reportatge fotogràfic i articles sobre l'edició 2009.

  • X Jornada Europea de la Cultura Jueva. Reportatge fotogràfic i articles de la visita guiada 2009.

  • Logo de la XI Jornada Europea de la Cultura Jueva 2010, en català


    Back-Index