Degustació de pastes Krumiri Rossi al Centre Bonastruc ça Porta. 22 de desembre 2011.

La degustació

Acabada la cerimònia d'encesa dels llums de Hanukkà, es va procedir a la degustació de les pastes Krumiri Rossi, especialitat de Casalemonferrato. És un aliment caixer, fabricat segons el conjunt de normes ortodoxes de caire dietètic dels jueus, la caixrut.

Ampliar
(Ampliar)
La història

Aquests dolços varen ser inventats a Casale Monferrato el 1870: Domenico Rossi solia passar les tardes al Cafè de la Concòrdia, prenent Krumiro, un licor de l'època. Una nit, a la sortida del cafè, Rossi va suggerir als seus amics que finalitzessin l'agradable vetllada en el seu laboratori, on va començar a preparar dolços per a tots: es diu que potser el Krumiri, aquestes delicioses galetes, neixien així, una mica per casualitat, una mica com a joc.

La creació de Domenico va ser ràpidament imitada: Luigi Faramia, pastisser i destil·lador, va fer-ne variacions amb vainilla, mentre que la fleca Soro les adorna amb l'emblema de la ciutat de Casale, que qualifica de "superiors als d'altres fàbriques".

Rossi es veu obligat a aparèixer en les revistes de l'època per protegir les galetes que ell va inventar: "Qui subscriu notifica a la seva nombrosa clientela que la veritable i genuïna Krumiri, una especialitat de la seva pròpia invenció, estan a la venda exclusivament a la seva botiga a Casale. Aneu amb compte amb les falsificacions i exigiu a les caixes el nom del signant". Per pacificar les postures, va haver d'intervenir l'alcalde de Casale, que el 1890 va reconèixer l'autenticitat i la singularitat de Krumiri Rossi amb una llicència especial.

La data oficial de naixement de les Krumiri es va establir el 1878, com es pot veure en els primers anuncis publicats en diaris de l'època. En aquest any va morir Vittorio Emanuele II. I potser en homenatge al Rei, que portava "bigoti" les Krumiri estaven corbades d'aquesta manera.

Domenico Rossi, després de participar amb els seus dolços a l'Exposició Universal de Torí de 1884, va rebre entre 1886 i 1891 la patent de Proveïdor de la Casa dels Ducs d'Aosta, de Gènova i de la Casa Reial d'Itàlia, les insígnies de les quals encara es poden veure a les caixes de les galetes.

Avui dia l'empresa està dirigida per Anna Portinaro, filla dels Commendatori Romolo i Dorotea Portinaro, qui primera vegada varen difondre el producte a tota la península italiana, tot seguint les mateixes tècniques tradicionals artesanes que caracteritzen el producte.

(Dades històriques traduïdes i adaptades de www.krumirirossi.it)

Ampliar
(Ampliar)

La recepta

La massa de les Krumiri està composta esclusivament per sucre, ous, mantega, farina blanca i vainilla. La característica de les veritable Krumiri és que no contenen aigua; la suavitat de la massa li ve donada per l'ou i la mantega, el que tambñe li confereix l'olor característica.


© fotografies: Fèlix Xunclà/Assumpció Parés

Ampliar
(Ampliar)

Ampliar
(Ampliar)

Ampliar
(Ampliar)

Back-Index