La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

27 de gener 2014

El dilluns 27 de gener 2014 es va commemorar, al Centre Bonastruc ça Porta del Museu d'Història dels Jueus de Girona, el Dia de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, amb un ritual d'encesa d'espelmes, carregat de simbolisme.

El carrer de Sant Llorenç amb espelmes indicant el camí al Centre Bonastruc ça Porta
(Ampliar) - El carrer de Sant Llorenç amb espelmes indicant el camí al Centre Bonastruc ça Porta.

La commemoració, que es celebra a tot Europa, és per resolució del Parlament de 27 de gener de 2005, en el que s'instituïa el Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, a Polònia, el 1945. La resolució convida tots els governs i parlaments dels estats membres a sumar-se als actes de record.

El Pati dels Rabins durant la commemoració
(Ampliar) - El Pati dels Rabins durant la commemoració.

Aquesta segona edició que organitza el Patronat del Call de Girona, va comptar amb parlaments d'Assumpció Hosta, directora del Patronat del Call de Girona, Salomó Marquès, professor emèrit de la UdG, i de Carles Puigdemont, alcalde de Girona. L'acompanyament musical va anar a càrrec del Col·lectiu Brossa, amb l'actuació de José Maya a l'acordió i Quico Pugès al violoncel, que varen interpretar "Dos Kelbl", també coneguda com "Donna Donna", "Hinematov", cançó tradicional hebrea, i "Heil Sachsenhausen".

Les set espelmes commemoratives enceses
(Ampliar) - Les set espelmes commemoratives enceses.

L'encesa ritual de les espelmes, cadascuna amb una significació simbòlica d'un col·lectiu, ha anat a càrrec de persones representatives. En homenatge als supervivents, que amb la seva fortalesa i testimoni han donat fe de la brutalitat i la barbàrie, ha encès l'espelma el senyor Jordi Riera, de l'associació Triangle Blau. En memòria dels sis milions de jueves i jueus exterminats, l'ha encès la senyora Leah Stoch Spokoiny. En memòria del milió i mig de nenes i nens assassinats a les càmeres de gas d'Auschwitz-Birkenau, l'ha encès la senyora Pepita Perich, en nom de la Fundació Ramon Noguera. En memòria dels col·lectius més castigats per la barbàrie, gitanos, discapacitats, gais i lesbianes, ha encès l'espelma la senyora Lluïsa Ferrer de la Fundació Astrid 21. En homenatge als Justos entre les Nacions que salvaren nombroses vides, encén l'espelma l'ajuntament de Castelló d'Empúries. En record de les ànimes bones que ajudaren milers de persones perseguides a creuar els Pirineus i a trobar una terra de pas cap a la llibertat, encén l'espelma l'ajuntament de Besalú, i finalment, en memòria dels gironins i gironines, víctimes d'aquella i de totes les barbàries, encén l'espelma l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

El Pati dels Rabins durant la commemoració
(Ampliar) - El Pati dels Rabins durant la commemoració.

  • Commemoració del Dia de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat 2013. Article i reportatge fotogràfic de l'activitat commemorativa duta a terme al Centre Bonastruc ça Porta el 29 de gener 2013.

  • Salomó Marquès, llegint el seu text "Memòria i compromís".

    Les espelmes preparades al Pati dels Rabins del Centre Bonastruc ça Porta

    Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona, durant el parlament d'obertura de l'acte.

    El sr. Jordi Riera, de l'associació Triangle Blau, encén l'espelma en memòria dels supervivents de l'Holocaust.

    L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en el seu parlament de cloenda de la commemoració.


    [Més imatges]-------------Back - Index - Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés