La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 27 de gener 2017 es va commemorar al Saló de Plens de l'Ajuntament de Girona el Dia de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, amb un ritual d'encesa d'espelma, carregat de simbolisme. L'acte commemoratiu va comptar amb parlaments d'Assumpció Hosta, directora del Patronat del Call de Girona, l'escriptora Dory Sontheimer Heilbruner, i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona. L'acompanyament musical va anar a càrrec del duet Medievalia, amb Pedro Burruezo i Maia Kanaan.

Foto de grup dels participants en l'esdeveniment commemoratiu, al Saló de Plens de l'Ajuntament
(Ampliar) - Foto de grup dels participants en l'esdeveniment commemoratiu, al Saló de Plens de l'Ajuntament.

L'encesa d'espelmes, en aquesta edició, va anar a càrrec del regidor Eduard Berloso, en representació del delegat Territorial de la Generalitat de Catalunya a Girona, Eudald Casadesús, en homenatge a les víctimes dels camps de concentració nazis i dels de la dictadura franquista.
Lluís Fontané, director de l'associació Triangle Blau (Associació per a la Preservació i Difusió de la Memòria Històrica), en homenatge als supervivents que han hagut de superar la barbàrie i la brutalitat i n'han donat testimoni.
Leah Stoch Spokoiny, en memòria i record dels jueus i jueves deportats i assasinats. Josep Pere Polanco López, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament de la Generalitat a Girona, en memòria del milió i mig de nenes i nens víctimes innocents de la barbàrie nazi.

Encesa d'espelma per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas
(Ampliar) - Encesa d'espelma per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Teresa Rey Grangé, en representació de l'Amicalde Ravensbrück, en memòria de les i els deportats republicans i col·lectiusminoritaris i de tote les persones víctimes de marginació o discriminació.
Dory Sontheimer Heilbruner, escriptora, en memòria de totes les persones que, per causes religioses o polítiques, foren obligades a dexar una vida enrere. Marta Madrenas Mir, alcaldessa de Girona, en memòria dels catalans i catalanes, i molt especialment dels gironins i gironines víctimes d'aquella i de totes les barbàries, assassinats, desapareguts i exiliats.

Saló de Plens de l'Ajuntament, durant l'esdeveniment
(Ampliar) - Saló de Plens de l'Ajuntament, durant l'esdeveniment.

La data del 27 de gener commemora l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, a Polònia, l'any 1945. El 10 de desembre de 2004, un acord del Consell de Ministres estableix el 27 de gener com a Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, en sintonia amb resolucions d'altres països europeus. Una resolució del Parlament Europeu del 27 de gener de 2005 insta els governs membres a mantenir viu el record de l'Holocaust, a fomentar l'educació per tal de prevenir el racisme i la intolerància i consagrar aquesta data per al Dia Europeu de la Memòria de l'Holocaust. Finalment, el novembre de 2005, l'Assemblea General de l'ONU signa una resolució similar que converteix aquesta efemèride en una commemoració mundial.

Les espelmes enceses al Saló de Plens de l'Ajuntament
(Ampliar) - Les espelmes enceses al Saló de Plens de l'Ajuntament.

L'actuació musical del duet Medievalia, amb Pedro Burruezo i Maia Kanaan
(Ampliar) - L'actuació musical del duet Medievalia, amb Pedro Burruezo i Maia Kanaan.

Entrada a Auschwitz-Birkenau
(Ampliar) - Entrada a Auschwitz-Birkenau. Viquipèdia, Fabian Börner

Presoners a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945
(Ampliar) - Presoners a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945. Viquipèdia

Nens supervivents a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945
(Ampliar) - Nens supervivents a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945. Viquipèdia

  • Dia Internacional en Memòria de l'Holocaust 2016. Reportatge i article de la commemoració el 27 de gener 2016.

  • Dia Internacional en Memòria de l'Holocaust 2015. Reportatge i article de la commemoració el 27 de gener 2015.

  • Dia Internacional en Memòria de l'Holocaust 2014. Reportatge i article de la commemoració el 27 de gener 2014.

  • Dia Internacional en Memòria de l'Holocaust 2013. Reportatge i article de la commemoració el 29 de gener 2013.

  • El Centre Bonastruc ça Porta. Reportatge i article del Centre que acull el Museu d’Història dels Jueus i l’Institut d’Estudis Nahmànides.

  • [Més imatges]-------------Back - Index - Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés