La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El Consell d’Europa ha distingit Girona amb el Premi d’Europa d’aquest 2016, el màxim guardó que lliura aquesta institució europea anualment i que té com a objectiu reconèixer el foment de l’ideal europeu de les ciutats del continent. Girona s’ha imposat a les altres candidatures d’aquesta edició dels premis: les ciutats alemanyes de Bamberg i Sinzing, la localitat ucraïnesa d’Ivano-Frankivsk i el municipi polonès de Lublín.

El Teatre Municipal, abans d'iniciar-se l'acte
(Ampliar) - El Teatre Municipal, abans d'iniciar-se l'acte.

El divendres 8 de juliol 2016 es va fer el lliurament oficial al Teatre Municipal. L'acte es va iniciar amb la salutació de les ciutats agermanades d'Albi i Reggio Emilia. Seguidament va intervenir Jean-Claude Frécon, president del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa i president del subcomitè del Premi d'Europa, i Jordi Xuclà, membre de la Comissió de Cultura, Ciència, Educació i Mitjans de Comunicació de l'Assemblea Parlamentària del Consel d'Europa.

Detall de l'actuació del Cor Preludi
(Ampliar) - Detall de l'actuació del Cor Preludi.

Abans del lliurament del premi hi va haver una "Cantata per la pau" a càrrec del Cor Preludi, una actuació musical d'alumnes dels instituts de secundària de Girona.
El lliurament del premi va ser per part de Jean-Claude Frécon i Pedro Agramunt, president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, a l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb la participació de Raül Romeva, Conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.
Seguidament, sis gironins i gironines de diverses edats i entorns, varen explicar què significa Europa per la ciutat, des de la seva òptica. L'acte va finalitzar amb una nova actuació musical del Cor Preludi.

Lliurament del Premi a l'alcaldessa Marta Madrenas
(Ampliar) - Lliurament del Premi a l'alcaldessa Marta Madrenas.

A la plaça del Vi, a la sortida de l'acte del lliurament, hi va haver una ballada i audició de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona, amb la col·laboració d'Amics de la Sardana Terranostra.
Els premis són anuals i van néixer l´any 1955. Fins ara, 76 viles europees ja han rebut aquesta distinció, i Girona és la primera de Catalunya en obtenir-lo. Ciutats amb experiència, que han traçat relacions d´agermanament i amb una implicació activa en el desenvolupament d'Europa.
L´any 1984 la ciutat ja va rebre la distinció de la bandera d´honor del Consell d´Europa, el pas previ per poder optar a la placa d'honor amb la qual va ser guardonada el 2013 i ara, aquest 2016, amb el Premi d´Europa.

Sis gironins i gironines de diverses edats i entorns, expliquen què significa Europa per la ciutat, des de la seva òptica
(Ampliar) - Sis gironins i gironines de diverses edats i entorns, expliquen què significa Europa per la ciutat, des de la seva òptica.
Raül Romeva, Marta Madrenas, Pedro Agramunt i Jean-Claude Frécon, amb el Premi d'Europa a Girona
(Ampliar) - Raül Romeva, Marta Madrenas, Pedro Agramunt i Jean-Claude Frécon, amb el Premi d'Europa a Girona.
Actuació del Cor Preludi
(Ampliar) - Actuació del Cor Preludi.

Video de presentació de la candidatura.


Jean-Claude Frécon, president del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa i president del subcomitè del Premi d'Europa

(Ampliar) - Jean-Claude Frécon, president del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa i president del subcomitè del Premi d'Europa.

Jordi Xuclà, membre de la Comissió de Cultura, Ciència, Educació i Mitjans de Comunicació de l'Assemblea Parlamentària del Consel d'Europa, durant la seva intervenció

(Ampliar) - Jordi Xuclà, membre de la Comissió de Cultura, Ciència, Educació i Mitjans de Comunicació de l'Assemblea Parlamentària del Consel d'Europa, durant la seva intervenció.

Jean-Claude Frécon, president del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa i president del subcomitè del Premi d'Europa

(Ampliar) - Jean-Claude Frécon, durant la seva intervenció.

Pedro Agramunt, president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, durant la seva intervenció

(Ampliar) - Pedro Agramunt, president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, durant la seva intervenció.

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, durant la seva intervenció

(Ampliar) - Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, durant la seva intervenció.

Raül Romeva, Conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, durant la seva intervenció

(Ampliar) - Raül Romeva, Conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, durant la seva intervenció.

Dos dels sis gironins que han explicat què significa Europa per la ciutat, des de la seva òptica

(Ampliar) - Dos dels sis gironins que han explicat què significa Europa per la ciutat, des de la seva òptica.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés