Inauguració de l'exposició retrospectiva de Roca Delpech.

La Galeria El Claustre, de Girona, va inaugurar el 17 de setembre de 2010 una exposició de 34 aquarel·les de Jaume Roca Delpech, amb motiu del centenari del seu naixement.
L'exposició va ser presentada per Miquel Mascort, propietari de la galeria, Enric Mirambell, cronista oficial de la ciutat, Anna Pagans, alcaldessa de Girona, Iolanda Pineda, alcaldessa de la vila natal de Jaume Roca, Salt, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a Girona, Miquel Sitjar.

La galeria El Claustre ja va dedicar dues mostres al pintor l'any 1994 i el 2008, acompanyant-les de pintures del seu fill, Santi Roca Costa.

L'exposició es completa amb unes vitrines on es mostren partitures, fotografies i material gràfic molt poc conegut de l'artista, com el seus dibuixos surrealistes. L'aparador de la galeria està decorat amb material autèntic de l'estudi de Jaume Roca Delpech: la seva cadira, la paleta, els colors i els estris de pintar, i el seu cafè i la cigarreta, sense els quals no iniciava cap sessió.

Article de Pius Pujades sobre Jaume Roca Delpech.

La galeria El Claustre ret un homenatge al gran aquarel·lista gironí Santiago Roca Delpech, just en el centenari del seu naixement. El dijous, les obres aplegades amb paciència al llarg dels anys ja eren penjades. No sé què ho fa, però Roca Delpech em resulta sempre pròxim, familiar, de casa. La seva Girona és la meva Girona, la seva mirada al món podria ben bé ser la meva. De menut m'hauria agradat ser pintor. Si ho hagués pogut ser, si hagués tingut la traça necessària, estic segur que hauria intentat pintar com en Roca Delpech.

A Roca Delpech el vaig conèixer. Li vaig fer una entrevista per a la revista "Usted"; era la meva primera entrevista, valga'm Déu!... Vaig tenir l'encert de deixar-li llegir abans de lliurar-la a la impremta. Hi férem una colla de correccions imprescindibles. Recordo que llavors el pintor no tenia pas sortida al mercat gironí però vivia prou bé gràcies als països nòrdics, on era molt ben valorat. Es va negar a parlar de música –ell era un gran músic i un excel·lent compositor– donant-me a entendre que davant la incomprensió gironina havia decidit girar aquell full.

Crec que Girona no ha reconegut encara prou els mèrits de Roca Delpech. Per això cal valorar més l'esforç de l'amic Miquel Mascort i fer-li costat en l'homenatge commemoratiu. Cent anys fan un segle. Però el nostre pintor va viure només 58 anys
.

Fragment d'un article de Pius Pujades publicat al diari El Punt el dilluns 20 de setembre de 2010. (Article original)  • Centenari de Jaume Roca Delpech. Web commemorativa del centenari del naixement de Jaume Roca, de l'Ajuntament de Salt

  • Jaume Roca Delpech. Biografia i documentació de Jaume Roca Delpech, dins Pedres de Girona.

  • La nissaga dels Roca Costa, artistes. Biografia, documentació i obra de Jaume Roca, dins la web de Santi Roca D. Costa

  • Enric Mirambell, cronista oficial de la ciutat

    Les alcaldesses Anna Pagans i Iolanda Pineda

    Miquel Mascort i Miquel Sitjar


    Back-Index