La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Museu d'Història dels Jueus - 18 de juny de 2015

El dijous 18 de juny 2015 es va inaugurar, a les sales d’exposicions temporals del Museu d’Història dels Jueus de Girona, l'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili", una exposició de l’Arxiu Walter Benjamin de l’Akademie der Künste de Berlín, organitzada pel Museu d’Història dels Jueus en col·laboració amb la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera).

L'exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili
(Ampliar) - L'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili".

L'exposició, comissariada per Erdmut Wizisla i Jörg Rudof Zimmer, que s'ha adaptat al context més pròxim dels últims dies de Benjamin a Portbou, mostra cartes i textos autògrafs del pensador alemany que permeten resseguir la relació que, durant l'exili a París i els períodes de refugi a les illes Balears i Dinamarca, fins al seu suïcidi a Portbou, Benjamin va mantenir amb destacats intel·lectuals.

L'exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili
(Ampliar) - Un moment dels parlaments d'inauguració de l'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili".

La seva “constel·lació intel·lectual” estava formada per la seva germana Dora, psicòloga social; l'historiador Gershom Scholem, els sociòlegs Max Horkheimer i Theodor W. Adorno, i la seva esposa Gretel, íntima amiga de Benjamin, la politòloga Hannah Arendt, el dramaturg Bertolt Brecht, la fotògrafa Gisèle Freund i la llibretera i escriptora Adrienne Monnier.
A la presentació hi han intervingut la directora del Museu d'Història dels Jueus, Sílvia Planas, els comissaris de l'exposició, Erdmut Wizisla i Jörg Rudof Zimmer, i, en representació de l'alcalde de Girona i president del Patronat Call de Girona, el regidor Carles Ribas i Gironès.
L'exposició es pot visitar fins al 27 de setembre 2015, en el 75è aniversari de la seva mort.

L'exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili
(Ampliar) - L'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili".
Erdmut Wizisla,  director
de l’Arxiu Walter Benjamin, de l’Akademie der Künste de Berlín, durant la inauguració
(Ampliar) - Erdmut Wizisla, director de l’Arxiu Walter Benjamin, de l’Akademie der Künste de Berlín, durant la inauguració.
Jörg Rudof Zimmer, director de la càtedra Walter Benjamin, memòria i exili, de la Universitat de Girona, durant la inauguració
(Ampliar) - Jörg Rudof Zimmer, director de la càtedra Walter Benjamin, memòria i exili, de la Universitat de Girona, durant la inauguració.
El regidor de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, durant la inauguració
(Ampliar) - El regidor de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, durant la inauguració.

  • L'exposició. Article i reportatge fotogràfic de l'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili".


  • [Més imatges]-------------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés