La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Seguint la ruta del castell de Sant Miquel, gairebé arribant al conjunt arquitectònic del castell, trobem les ruïnes de la masia de Can Micaló, exemple d'edificació amb la tradicional tècnica de la pedra seca.

Pels volts del castell de Sant Miquel i al llarg de l'itinerari es pot observar la presència de murs de pedra seca que delimitaven i consolidaven les feixes on es plantava antigament la vinya, així com també d’altres estructures realitzades amb la mateixa tècnica, com murs protectors de fonts (la font Martina, la d'en Mistaire, etc.), per exemple.

Conjunt de les ruïnes de Can Micaló
(Ampliar) - Conjunt de les ruïnes de Can Micaló.

La tècnica constructiva

La pedra seca és una tècnica constructiva que té com a material bàsic la pedra, utilitzada sense cap més element d’unió, cosa que requereix una hàbil col·locació de petits elements que actuen com un de sol. És una tècnica molt habitual a tota la Mediterrània.

La persona especialitzada en la construcció en pedra seca s'anomena, segons les zones del país, marger, mestre marger, margener, margenador o paredador.

S'ha de tenir en compte, però, que fins fa poc, gairebé tots els agricultors i pastors coneixien la tècnica, perquè cadascú ho havia de fer al seu tros o arreu del terreny, per despedregar o per crear construccions útils.

Els pagesos més adinerats es podien permetre pagar un mestre marger que els vingués a fer alguna obra corrent o singular, però la gran majoria de pagesos ho feien ells mateixos.

Els camins eren esforços comuns, especialment els camins entre municipis, com també ho eren altres construccions d'ús comú, com ara pletes als prats, baumes convertides en pletes o aixoplucs, etc.

Paret interior de les ruïnes de Can Micaló
(Ampliar) - Paret interior de les ruïnes de Can Micaló.

Detall de les ruïnes de Can Micaló.

Detall de la construcció dels murs amb pedra de la zona

(Ampliar) - Detall de la construcció dels murs amb pedra de la zona. mur exterior de Can Micaló

El camí a Can Micaló

(Ampliar) - El camí a Can Micaló.

[Més imatges] -----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés