La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 10 de setembre 2016, dins les activitats organitzades amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, va tenir lloc la X edició de la Marxa de Torxes de Girona, amb sortida a les escales de la Catedral, i que després del recorregut pels carrers del Barri Vell, va arribar a la plaça del Vi. Com a novetat, l'agrupació de recreació històrica Miquelets de Girona - Regiment de Sant Narcís, amb l'actriu Cristina Cervià, va escenificar la caiguda de Girona en mans borbòniques durant la Guerra de Successió.

Tropes borbòniques franco espanyoles comandades pel Duc de Noailles, Mariscal de França
(Ampliar) - Tropes borbòniques franco espanyoles comandades pel Duc de Noailles, Mariscal de França.

El regiment de Sant Narcís. L'entronització del duc d'Anjou com a nou monarca espanyol sota el nom de Felip V de Castella al novembre de 1700 va fer que el 1702 esclatés la Guerra de Successió Espanyola quan Àustria va envair els territoris espanyols a Itàlia. El 1703 Anglaterra i Holanda es van unir a Àustria i es va nomenar l'arxiduc d'Àustria com el nou monarca espanyol, sota el nom de Carles III. El 1704 Felip d'Anjou va ordenar la reorganització de l'exèrcit: els terços espanyols van perdre el seu nom passant a ser anomenats segons la norma francesa, regiment, inicialment amb un batalló, i dos a partir de 1706, i els mestres de camp van ser bandejats per donar lloc als anomenats colonel (coronel).
En aquest context, el regiment de Kaulbars o Shover, austriacista, format per la tropa alemanya aquarterada a Girona, havia estat constituït el 1705. El seu primer coronel Gabriel Kaulbars va ser governador de la plaça de Girona i comandant de la guarnició alemanya de la ciutat en el moment en el qual s'al&ccedi9l;à el regiment.

Capitulació de la guarnició de Girona comandada pel General de Batalla Ignasi de Picalqués davant les tropes borbòniques
(Ampliar) - Capitulació de la guarnició de Girona comandada pel General de Batalla Ignasi de Picalqués davant les tropes borbòniques del Duc de Noailles, Mariscal de França.

El 28 de juliol de 1713, després de la declaració de guerra de les autoritats de Catalunya contra el Duc d'Anjou i el Regne de França, es va constituir el "Regiment de Sant Narcís". Format amb la tropa alemanya que no havia estat evacuada, va agrupar la majoria de combatents de l'antic regiment de Gabriel Kaulbars. Joan de Madrenas, que havia servit al dit regiment amb el grau de tinent coronel, va ser nomenat coronel del nou regiment. De peu alemany teòric de mil homes, el regiment de Sant Narcís aplegà uns 500 combatents. Mentre que la tropa era majoritàriament d'origen germànic, l'oficialitat va quedar coberta per catalans.

Govern borbònic de Girona. Crema de les Constitucions Catalanes per un oficial castellà de l'exèrcit de Felip V
(Ampliar) - Govern borbònic de Girona. Crema de les Constitucions Catalanes per un oficial castellà de l'exèrcit de Felip V.

El regiment de Sant Narcís participà activament en la defensa del setge de Barcelona. El 17 de maig dues companyies del Sant Narcís van lluitar en la batalla del Convent dels Caputxins. El 30 de juliol, el regiment va participà en l'acció de defensa del camí cobert, on les tropes foren dirigides pel capità Miquel de Castellarnau. El paper del regiment de Sant Narcís va ser molt rellevant durant la batalla del Baluard de Santa Clara. El tinent coronel Joan de Llinàs va ser ferit en aquella acció. El sergent major Pau Tomeu hi va dirigir les tropes en el darrer contraatac català contra les tropes borbòniques. Durant la batalla de l'11 de setembre el regiment fou severament delmat i caigueren en combat el tinent coronel Joan Wahrelst i el sergent major Pau Tomeu. Per la seva banda, el coronel Joan de Madrenas combaté al monestir de Sant Pere de les Puel·les, on hi hagué una ferotge defensa durant la jornada de l'11 de setembre.

L'actriu Cristina Cervià durant la recreació històrica dels setges de 1710 i 1712 a Girona
(Ampliar) - L'actriu Cristina Cervià durant la recreació històrica dels setges de 1710 i 1712 a Girona.

El Duc de Noailles, Mariscal de França, comandant de les tropes borbòniques franco espanyoles
(Ampliar) - El Duc de Noailles, Mariscal de França, comandant de les tropes borbòniques franco espanyoles.
Tropes austracistes comandades pel General de Batalla Ignasi de Picalqués
(Ampliar) - Tropes austracistes comandades pel General de Batalla Ignasi de Picalqués.
Oficial de les tropes borbòniques
(Ampliar) - Oficial de les tropes borbòniques.
Fuseller del regiment de Sant Narcís
(Ampliar) - Fuseller del regiment de Sant Narcís.


 • El regiment de Sant Narcís
  Actes de presentació de la reconstrucció històrica el 27 de juliol 2013.

 • I "Girona resisteix!"
  Jornades de recreació històrica dels setges de 1710 i 1712 a Girona, el 27 al 29 de juny 2014.

 • II "Girona resisteix!"
  Activitats de recreació històrica dels setges de 1710 i 1712 a Girona, el 27 de juny 2015.

 • III "Girona resisteix!"
  Activitats de recreació històrica dels setges de 1710 i 1712 a Girona, l'11 i 12 de juny 2016.

 • Diada Nacional de Catalunya
  Index d'arrticles i reportatges fotogràfics dels actes celebrats les Diades de 2007 a 2015.

 • [Més imatges] ---Back-Index-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés