La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Les pintures gòtiques de les claus de volta de la nau

Durant les Fires de Sant Narcís de l'any 2009 es vàren poder contemplar per primera vegada unes pintures que quan els tècnics van iniciar els treballs de restauració a l’interior de l'església de Sant Feliu van descobrir sota la capa de guix que cobria les claus de volta, unes pintures medievals d’existència desconeguda.

En la primera de les dues fases en les que treballaren els tècnics van sortir a la llum les ornamentacions més properes a la façana principal del temple, amb pintures a quatre claus de volta, en dues d'elles, corresponents al segle XV, les pintures també recobrien part del sostre amb motius com dracs o ornamentacions florals. Es tracta de les representacions més modernes, ja que aquesta part de l’església es va acabar de construir a finals del segle XV. Són pintures de colors vius i representen motius florals, sants, caçadors i, sobretot, dracs, que en aquella època eren una al·legoria del mal.

La volta de l'església, en direcció a la façana principal, amb les pintures a les tres primeres voltes.

Els relleus policromats que s’han recuperat en l’última fase són a les sis claus de volta pròximes a l’absis i al presbiteri, part construïda a partir del 1313, i es van pintar a principis del segle XIV, de manera que són decoracions més pròpies del romànic tardà i de principis del gòtic. N’hi ha prou amb una breu comparació per constatar que són més arcaiques. Mentre que en les pintures del segle XV els nervis de la volta i el sostre es decoraven profusament, en aquest cas les policromies només s’estenen als nervis i tenen formes molt més simples i geomètriques, com puntes o corones.

Des del presbiteri en endavant, els relleus de les claus representen, respectivament, un pantocràtor en majestat, un escut de Catalunya fet amb tres barres, Sant Feliu amb una palma del martiri i l'evangeli, l'escut de Girona, una mare de Déu amb el Messies a la falda i el martiri de Sant Feliu. Tots els relleus es van cobrir durant el segle XIV amb pintura feta a partir de resines de coníferes mesclades amb pigments naturals i oli de llinosa.

D'aquestes darreres sis claus de volta, les més ben conservades són les dues que es troben més a prop de l'altar. Tant el pantocràtor, decorat amb tons daurats, com l'escut de Catalunya tenien la pintura gairebé intacta. Per contra, però, les humitats que hi havia a les dues que representen Sant Feliu i l'escut de Girona va comportar que les policromies es trobessin en més mal estat.

D'aquestes pintures no hi ha cap document que en parli, encara que sí que es conserven unes actes capitulars del 1792, en què s’aprova l’emblanquinat de la volta, per adequar-se als criteris estètics del barroc, coincidint amb la inauguració de la capella de Sant Narcís.


  • L'església de Sant Feliu. Index d'apartats documentats gràficament i amb textos explicatius.

  • L'església de Sant Feliu. Reportatge fotogràfic de l'església i separates amb la història i la llegenda de Sant Narcís.

  • La porta sud de l'església. Reportatge fotogràfic del conjunt i detalls de la porta utilitzada habitualment d'accés a l'església.

  • La nau de Sant Feliu. Reportatge fotogràfic de la nau de l'església, amb imatges d'abans de la restuaració del 2009.

  • Ampliar

    Fragment de "Predicació de Sant Feliu a les dones de Girona", de Joan de Borgunya, 1520 (Wikipèdia).
    (Veure l'obra sencera)

    Una clau de volta amb Sant Feliu i ornamentacions al nervis amb dracs.


    Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés