La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El diumenge 17 d'abril 2016, dins les activitats programades amb motiu de la Festa de Primavera 2016, va tenir lloc una trobada de mulasses a la Rambla de la Llibertat, amb la participació de la Mula Baba de Girona i les Mulasses de Vilanova i la Geltrú, amb acompanyament de la Girona Marxing Band.
Com a inici de la cercavila que finalitzaria a la plaça dels Jurats, es va fer una sessió de titelles amb els personatges de les llegendes gironines que "actuen" al teatret de la panxa de la Mula Baba.

La música de la Girona Marxing Band

(Ampliar) - La música de la Girona Marxing Band.

Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú. Les primeres referències de la mulassa vilanovina daten del segle XVI. Com a molts altres llocs de Catalunya, es tractava d'una bèstia ferotge que treia foc pels queixals acompanyada de diables. Era una figura més pròxima a un drac que no pas a una mula. A finals del segle XVIII va abandonar l'ús de la pirotècnia i es va convertir en la mulassa pacífica que és avui en dia.
La mulassa de Vilanova i la Geltrú es distingeix pel característic reixat grana de la seva indumentària, per l'escatllot que porta penjat del coll i per la singular posició de les orelles: una dreta i l'altra caiguda. El cap actual és una reproducció del cap de 1902, que a la vegada ja era una còpia. Actualment la població compta amb tres mulasses: la Boja, la més grossa i que es va construir el 1946; la Presumida, del 1955, i la Cabreta, que és la més petita i que es va unir al seguici el 1984.
La sortida habitual és per la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, celebrada en honor a la Verge de les Neus, patrona de la ciutat, i que comença l'últim cap de setmana de juliol. En els darrers temps les mulasses han esdevingut protagonistes d'una nova tradició: quan la mainada vilanovina decideix abandonar l'ús del xumet, el porten a la seva mulassa preferida perquè el llueixi lligat a la cua durnt els dies que dura la festa.

Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú.

La Mula Baba de Girona - Podem documentar l'existència d'una Mulassa a Girona des de finals del segle XVI. Aquesta figura va desaparèixer el 1859 a causa de l'ensorrament de la capella de Sant Miquel, ubicada al costat de les cases consistorials, indret que durant el segle XIX s'havia convertit en magatzem municipal.
Malgrat que no ha quedat cap mena de documentació gràfica que ens permeti saber exactament quin era el seu aspecte, a través de la documentació escrita podem saber que era una figura de foc formada per una senzilla estructura de fusta, un coll extensible i el cap, que era l'única part esculpida. Sabem també que estava coberta per una roba de color negre. Per tant, devia ser una figura similar a les altres mulasses que encara avui subsisteixen tant a Catalunya com al sud de França.

La Mula Baba de Girona

(Ampliar) - La Mula Baba de Girona.

La nova mulassa de Girona, la Mula Baba, és una figura que si bé exteriorment conserva aquest aspecte primitiu, interiorment està confeccionada amb materials moderns i està dotada d'usos complementaris. A més d'ampliar el seguici festiu i de recuperar el foc de baixa intensitat com a element de foc i festa, la mulassa vol ser un element transmissor de cultura popular i per poder fer aquest paper, el cos de la figura es converteix en un castellet de titelles. Aquesta actualització de la figura la converteix en un element de divulgació tant de les festivitats del calendari anual com de les abundants llegendes locals.

Titelles al castellet de la Mula Baba. En Pepet Gitano i la Bruixa de la Catedral

(Ampliar) - Titelles al castellet de la Mula Baba. En Pepet Gitano i la Bruixa de la Catedral.[Més imatges] -----------Back-Index-Next

Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú.

Escut de Vilanova i la Geltrú a la gualdrapa de les Mulasses

(Ampliar) - Escut de Vilanova i la Geltrú a la gualdrapa de les Mulasses.

Cua de les Mulasses de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Cua de les Mulasses de Vilanova i la Geltrú.

Cua de les Mulasses de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Cua de les Mulasses de Vilanova i la Geltrú.

El cap de la Mula Baba

(Ampliar) - El cap de la Mula Baba.


  • La Mula Baba i la Girona Marxing Band - Primera sortida de la Mula Baba el 28 d'octubre 2014, dins la Grand Parade de Girona - Fusió de bandes.

  • Aplec de Mulasses - Primera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2015.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés